Έως και ένας από τους τέσσερις εξωπλανήτες μπορεί να μοιάζει με την Γη μας
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για την πιο εκτεταμένη πλανητική απογραφή του είδους της, διαπίστωσε ότι οι μικρότεροι πλανήτες και όχι οι μεγάλοι βρίσκονται σε στενή τροχιά με τα άστρα.
“Τα στοιχεία μας λένε ότι ο Γαλαξίας μας, με τα περίπου 200 δισεκατομμύρια άστρα του, έχει τουλάχιστον 46 δισεκατομμύρια πλανήτες στο μέγεθος της Γης, και σε αυτό το νούμερο δεν υπάρχουν οι πλανήτες στο μέγεθος της Γης που στρέφονται γύρω από τα άστρα τους, πιο μακριά από την κατοικήσιμη ζώνη ", λέει ένας από τους ερευνητές Geoff Marcy.
Η πενταετής μελέτη, που δημοσιεύεται στο Science, χρησιμοποίησε το W.M. Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη για την αναζήτηση 166 άστρων σαν τον ήλιο μας, κοντά στο δικό μας ηλιακό σύστημα για πλανήτες που κυμαίνεται από 3 έως 1.000 φορές τη μάζα της Γης.
Έτσι, οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου το 1,6% των άστρων έχουν αέριους γίγαντες συνοδούς όπως ο Δίας. Περίπου το 6,5% των άστρων έχουν πλανήτες με ενδιάμεση μάζα, από 10 έως και 30 φορές τη μάζα της Γης, δηλαδή παρόμοια με αυτή του Ποσειδώνα και του Ουρανού.
Και τέλος ένα άλλο 11,8 τοις εκατό είχαν τη λεγόμενη «σούπερ-Γη», που ζυγίζει από 3 έως 10 φορές τη μάζα της Γης.
Οι αστρονόμοι συμπέραναν από αυτά τα στοιχεία της έρευνας ότι το 23% των άστρων σαν τον Ήλιο στον Γαλαξία μας φιλοξενεί ακόμη μικρότερους πλανήτες, στο μέγεθος της Γης.
“Οι πλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη είναι σαν τους κόκκους της άμμου σε μια παραλία – βρίσκονται παντού. Η επίγεια τεχνολογία μας δεν μπορεί (ακόμα) να διακρίνει τους ‘κόκκους της άμμου’, τους πλανήτες σαν τη Γη, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό τους”, ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Andrew Howard.
"Η επίγεια όμως τεχνολογία μας δεν μπορεί να δει πλανήτες στο μέγεθος της Γης, αλλά μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό τους”, τονίζει.
Η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες, όπως η Γη, θα μπορούσαν να είναι συνηθισμένοι στον Γαλαξία μας.
Αυτοί οι μικρότεροι πλανήτες θα στρέφονται πιο μακριά από τα αστέρια τους, όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για την ζωή.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, όπως είπε, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA, που από τον Μάιο του 2009 “χτενίζει” τον ουρανό για εξωπλανήτες (θα μελετήσει γύρω στα 156.000 άστρα και τα συστήματά τους), αναμένεται να ανακαλύψει τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 120 έως 260 “γήινους” κόσμους, αν και δεν αποκλείεται πολλοί από αυτούς να έχουν τροχιές τόσο κοντινές στο άστρο τους, ώστε να μην είναι φιλόξενοι για την ανάπτυξη ζωής.
Πηγή: AFP