Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η Σελήνη συρρικνώθηκε κατά 100 μέτρα τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια λόγω ψύξης


Η Σελήνη συρρικνώνεται, υποστηρίζουν επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Nasa αποδίδοντας αυτή τη σμίκρυνση του μοναδικού δορυφόρου της Γης στην αργή ψύξη του πυρήνα της.
moonΗ τήξη του πυρήνα της είναι πιθανόν να ευθύνεται για τη συρρίκνωση της σελήνης, που παρατήρησαν επιστήμονες της NASA μέσω ειδικού δορυφόρου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω της.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science δείχνουν κάποιες μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα. Είναι μια ένδειξη ότι η περιφέρεια του φεγγαριού έχει συσταλεί κατά περίπου 100 μέτρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξήγησε ο Τόμας Γουότερς, του Εθνικού Μουσείου Ατμόσφαιρας και Διαστήματος, ο οποίος ήταν και ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Βεβαίως, τα 100 μέτρα είναι ένα εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τη διάμετρο της Σελήνης που είναι περίπου 3.475 χιλιόμετρα.
Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν με βάση τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Δορυφορικός Χαρτογράφος της Σελήνης (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τον Ιούνιο του 2009. Στις φωτογραφίες εικονίζονται γεωλογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια — χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μικρό σε αστρονομικούς όρους.
Τα στοιχεία του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που δημοσιεύονται στην έγκυρη επιθεώρηση Science, δείχνουν μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα γιατί έχουν πολύ μικρό μέγεθος (ένα με δύο χιλιόμετρα) για να είναι ορατές από τη Γη.
Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες εικονίζονται ρήγματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό σε αστρονομικούς όρους.
Στη Γη τα ρήγματα προκαλεί η κίνηση των τεκτονικών πλακών, αλλά επειδή η Σελήνη δεν έχει τεκτονική δραστηριότητα, η συρρίκνωση είναι η πιθανότερη εξήγηση για την παρουσία τους. Είναι όμως αβέβαιο αλλά όχι απίθανο αν αυτή η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Ο Γουότερς ανέφερε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το φεγγάρι μετά το σχηματισμό του ψύχεται, έχει συσταλεί και μπορεί να είναι τεκτονικά ενεργό ακόμη και σήμερα.
physics4you

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου