Μπορεί η συλλογή δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler να σταμάτησε μετά την βλάβη που υπέστη,
ωστόσο στην τετραετή αποστολή του συνέλεξε αρκετά δεδομένα που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα:
Πόσα από τα 200 δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία μας διαθέτουν κατοικήσιμους πλανήτες;
Από την στατιστική ανάλυση όλων των δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, που πραγματοποίησαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου Manoa στη Χαβάη, προέκυψε ότι:
ένα στα πέντε άστρα σαν τον δικό μας ήλιο, διαθέτουν πλανήτες στο μέγεθος της γης και με επιφανειακή θερμοκρασία που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής. Δεδομένου ότι το 20% των άστρων είναι σαν τον ήλιο μας, τότε ο αριθμός των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια στον γαλαξία μας!
Οι εξωπλανήτες αυτοί βρίσκονται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου γύρω από το οποίο περιστρέφονται, στην απόσταση δηλαδή όπου οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για τη ζωή.
Όμως, οι αστρονόμοι τονίζουν ότι ακόμη κι αν ένας εξωπλανήτης που μοιάζει με τη Γη και βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη, δεν είναι κατ’ ανάγκη φιλικός στη ζωή.
Και τούτο διότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν πυκνή ατμόσφαιρα, η οποία με τη σειρά της θα έκανε τη θερμοκρασία στην επιφάνεια πολύ υψηλή και αφιλόξενη σε μακρομόρια σαν το DNA και τις πρωτεΐνες.
Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση των δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, ο πλησιέστερος στη Γη εξωπλανήτης που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 12 έτη φωτός. Το δε άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται θα μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό!
Η εργασία των αστρονόμων Erik A. Petigura et al δημοσιεύθηκε με τίτλο “Prevalence of Earth-size planets orbiting Sun-like stars” ΕΔΩ: www.pnas.org
Καλημέρα Στράτο Χρόνια Πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου με υγεία
Παύλος-Μαριέτα
Ευχαριστώ πολύ Παύλε και Μαριέτα να'στε πάντα καλά θα τα πούμε λίαν συντόμως.
ΔιαγραφήΑγαπημένε μου φίλε Στράτο ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΟΣ με υγεία πάνω απ' όλα και μετά ό,τι επιθυμείς να χαίρεσαι.Να 'σαι πάντα καλά με την οικογένειά σου κι ο Θεός να 'ναι συνέχεια δίπλα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κείμενο της δημοσίευσής σου πολύ ενδιαφέρον(όπως κι όλα όσα δημοσιεύεις!).Δεν το γνώριζα!
Να περάσετε χαρούμενες κι ευτυχισμένες γιορτές... πάντα με υγεία!!!
Ευχαριστώ πολύ Νικόλα μου για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΕύχομαι να περάσετε όμορφα τις γιορτές.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με όμορφα Όνειρα γλυκέ μου, ΕυΣτράτιε για την ονομαστική σου εορτή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την "κατοικήσιμη ζώνη" των εξωπλανητών τώρα, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλύτερα ότι το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε σε σύντομο χρόνο, να την μετατρέψει κάλλιστα , σε μία υπέροχη..."ακατοίκητη ζώνη".Τι λύσσα κι αυτή...ακόμη δεν καταστρέψαμε τη "χλωμή μπλε κουκίδα" Γη, που να τρέχουμε κι αλλού!
Πολλά φιλιά 7Άστριε μου κι ένα "ποδηλατάτο" ΣαββατΚύριακο να έχεις!!!
Δεν έχεις άδικο xibalba,κάποια στιγμή θα καταστρέφαμε οποιονδήποτε πλανήτη βρισκόταν στο διάβα μας,σιγά μη μας γλίτωνε
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια,γλυκιά μου Χριστινούλα.