Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μετατόπιση του βορείου πόλου της Γης …


… συνδέεται με το λιώσιμο των πάγων


Από το 2005 έως σήμερα ο βόρειος γεωγραφικός πόλος μετατοπίζεται προς τη Γροιλανδία κατά αρκετά εκατοστά το χρόνο, αποκαλύπτουν δορυφορικές μετρήσεις του γήινου βαρυτικού πεδίου. Και η ασυνήθιστα γρήγορη μετακίνηση των πόλων αποδίδεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και την τήξη των πολικών πάγων.

Ο βόρειος και ο νότιος γεωγραφικός πόλος είναι τα σημεία από τα οποία διέρχεται ο άξονας περιστροφής της Γης. Η θέση τους δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από μεταβολές στην κατανομή της μάζας του πλανήτη.

Μεγάλες συγκεντρώσεις μάζας όπως οι οροσειρές είναι γνωστό ότι προκαλούν τοπικές παραμορφώσεις στο γήινο βαρυτικό πεδίο. Αντίθετα, η απώλεια μάζας σε μικρές περιοχές μιας περιστρεφόμενης σφαίρας όπως η Γη οδηγεί σε μετατόπιση του άξονα περιστροφής προς το σημείο της απώλειας.

Οι γεωγραφικοί πόλοι είναι μάλιστα γνωστό ότι μετακινούνται, ακολουθώντας μια κυκλική διαδρομή, καθώς η κατανομή του χιονιού και των βροχών αλλάζει στην πορεία κάθε έτους. Επιπλέον, η θέση του άξονα επηρεάζεται από τις μετατοπίσεις των τεκτονικών πλακών.

Φαίνεται όμως ότι η κλιματική αλλαγή παρεμβαίνει τώρα στις περιοδικές μετατοπίσεις των γεωγραφικών πόλων, όπως δείχνει μια νέα ανάλυση των δεδομένων της αποστολής GRACE της NASA, η οποία χαρτογραφεί το γήινο βαρυτικό πεδίο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters, δείχνει ότι η τήξη των πάγων στην Αρκτική και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επηρεάζουν την κατανομή μάζας στον πλανήτη.

Από το 2005 έως σήμερα, η επιταχυνόμενη τήξη του καλύμματος πάγου στη Γροιλανδία αναγκάζει το βόρειο γεωγραφικό πόλο να μετακινείται προς τη Γροιλανδία κατά σχεδόν 20 εκατοστά το χρόνο.

Και το 90% της μετατόπισης αυτής πρέπει να οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων, υπολογίζει η ομάδα του δρ Τζιανλί Τσεν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στη δημοσίευσή τους ότι η ακριβής μέτρηση της μετατόπισης των πόλων θα μπορούσε στο εξής να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της απώλειας πολικών πάγων στο μέλλον.

Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τη μελέτη των μεταβολών της τήξης του καλύμματος πάγου τις προηγούμενες δεκαετίες, δεδομένου ότι τα δεδομένα για τη θέση των πόλων πηγαίνουν πίσω έναν αιώνα, πολύ περισσότερο από ό,τι οι μετρήσεις του πάχους των πάγων.

Newsroom ΔΟΛwww.nature.com-http://physicsgg.me/

2 σχόλια:

  1. Που να πάνε κι αυτοί οι πόλοι...;;;
    Στο τέλος θα συν ευρεθούν, (οι δύο πόλοι) εδώ στη Μέση Γη και τότε θα χάσω όλους μου τους "λευκούς συγγενείς"... τις αρκούδες χαχα!
    Πέραν τις πλάκας τώρα, είναι πολύ σημαντική η αναφορά σου στο θέμα και νομίζω πως κάποτε θα πρέπει να μας απασχολήσει ΣΟΒΑΡΑ ΟΛΟΥΣ, γιατί ήδη αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις του "φαινομένου" σε όλο τον πλανήτη!!!
    Καλό ΣΚ 7Άστριε μου και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι πρέπει να το πάρουν στα σοβαρά το πρόβλημα γιατί θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα υπάρχει επιστροφή.Δεν ενδιαφέρει κανέναν τι θα αφήσει για κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
    Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτές που δημιούργησαν και γιγάντωσαν το πρόβλημα και συνεχίζουν ακάθεκτες να μολύνουν το περιβάλλον.Τι κι΄αν έγινε η συνθήκη του ΚΙΟΤΟ,κανένα αποτέλεσμα.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο xibalba μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή