Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη - Σμήνος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων(πλάσμα) κατευθύνεται προς τη Γη







Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη - Σμήνος σωματιδίων κατευθύνεται προς τη Γη

Μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη M-Class 6.5 καταγράφηκε σήμερα στις 7:16 UTC από τη NASA και τους ανιχνευτές του Solar Dynamic Observatory.L

Η ηλιακή έκρηξη «δημιουργήθηκε από την ομάδα των ηλιακών κηλίδων που ονομάζεται κηλίδα AR 1719 άμεσα εκτεθειμένες προς την Γη, στις πρώτες παρατηρήσεις όπως τις είδαν οι μετεωρολόγοι του διαστήματος.

Το σύννεφο του πλάσματος υψηλής ενέργειας, αναμένεται να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 12 με 13 Απριλίου.

Οι εικόνες του ηλιακού στέμματος δείχνουν την έντονη υπεριώδη φωτοβολίδα. Μια ηλιακή καταιγίδα (ονομάζεται επίσης και γεωμαγνητική καταιγίδα) είναι μια διαταραχή της γήινης μαγνητόσφαιρας, με προσωρινό χαρακτήρα, που προκαλείται από την ηλιακή δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας, ο Ήλιος παράγει ισχυρή εκπομπή ύλης από το στέμμα του, που δημιουργεί ένα ισχυρό ηλιακό άνεμο, όπου τα σωματίδια υψηλής ενέργειας επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο της Γης μέσα σε 24 - 36 ώρες μετά την έκδοση της στεφανιαίας μάζας.

Αυτό συμβαίνει μόνο όταν τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου ταξιδεύουν προς την κατεύθυνση της Γης. Οι ηλιακές μεταβολές πίεσης του ανέμου ως συνάρτηση της ηλιακής δραστηριότητας είναι οι αλλαγές που τροποποιούν τα ηλεκτρικά ρεύματα στην ιονόσφαιρα.

Οι μαγνητικές καταιγίδες διαρκούν συνήθως 24 με 48 ώρες, αν και μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
Πηγή: NASA-ESA.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις ανάγκη ουτε εσύ ούτε και γω φίλε μου αφού είμαστε και οι δύο σκουροχρωμοι.
      Πάντως όταν συμβαίνει το παραπάνω φαινόμενο εγώ ζηλεύω αυτούς που ζουν στα πολύ βόρεια γεωγραφικά πλάτη γιατί γiα ακόμη μια φορά θα θαυμάσουν το Βόρειο σέλας.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο αφρικανε μου.

      Διαγραφή