Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ VOYAGER 1 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ!



Έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που έφυγε από τη Γη. Και ενώ απέχει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια μίλια από τον πλανήτη μας, το αμερικανικό διαστημόπλοιο Voyager 1, που εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977, βυθίζεται σε έναν κόσμο που παρέμενε μέχρι σήμερα ανεξερεύνητος, διευρύνοντας τα όρια κατανόησης του ηλιακού συστήματος.

Αρκετές ομάδες ειδικών αναλύουν τα δεδομένα που μεταδίδονται από το διαστημόπλοιο και παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, όπως αποδεικνύεται από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα σχετικά με μια «ενδιάμεση περιοχή» πριν από τα σύνορα με το διαστρικό διάστημα, «την ηλιόπαυση».

Το πρόγραμμα εξερεύνησης Voyager της NASA - το Voyager 2 εκτοξεύτηκε σε άλλη τροχιά έπειτα από ένα μήνα - είχε ως στόχο τη μελέτη των πιο μακρινών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, Δία, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα.

Από τότε οι διαστημικές βολίδες συνεχίζουν την πορεία τους προς τα όρια του ηλιακού συστήματος, και ο Voyager 1 καθίσταται πλέον το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο που περνάει το όριο αυτό για να φθάσει στο διαστρικό διάστημα.

Τα διαστημόπλοια Voyager μεταφέρουν το καθένα «ένα μπουκάλι στην κοσμική θάλασσα», ένα χρυσό δίσκο "Voyager Golden Record" που περιέχει εικόνες και ήχους αντιπροσωπευτικούς της ιστορίας του κόσμου μας: ένα γράφημα που δείχνει τη θέση της Γης στο διάστημα, μια εικόνα του εμβρύου, τη δομή του DNA, κραυγές ζώων, μια συλλογή από μουσικά θέματα... και τελικά μηνύματα σε 55 διαφορετικές γλώσσες.

Γνωρίζουμε ακριβώς σε ποια απόσταση από τον ήλιο είναι το Voyager 1, τα δεδομένα ενημερώνονται συνεχώς στην ιστοσελίδα του California Institute of Technology (http://voyager.jpl.nasa.gov/).

Γνωρίζουμε επίσης ότι το Voyager 1 κάποια στιγμή πρέπει να βγει από τη ζώνη επιρροής του ήλιου (ηλιόσφαιρα), όπου «κολυμπούν» η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, για να εισέλθει στο διαστρικό ή γαλαξιακό «αέριο», από το οποίο δημιουργούνται τα αστέρια.
Γνωρίζουμε επίσης ότι το Voyager 1 πέρασε το 2004 το «τελικό σοκ», όπου ο ηλιακός άνεμος επιβραδύνεται απότομα, για να εισέλθει στην εξωτερική περιοχή της ηλιόσφαιρας (heliosheath).

Αλλά αυτό που οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια είναι πότε το διαστημικό όχημα πρόκειται να διασχίσει τη «συνοριακή ζώνη» μεταξύ των δύο περιοχών, την ηλιόπαυση, της οποίας αγνοούμε την ακριβή τοποθεσία, που χωρίς αμφιβολία παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Ημέρες, μήνες ή και χρόνια

Η ομάδα του Ρόμπερτ Ντέκερ (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο Μέριλαντ), αναφέρει στο περιοδικό Nature ότι το Voyager 1 έχει περάσει από το Μάρτιο του 2010 σε αυτό που αποκαλούν «περιοχή μετάβασης» την εξωτερική περιοχή της ηλιόσφαιρας. Ενάντια σε κάθε προσδοκία, τα ρεύματα ηλιακού ανέμου που μετρώνται σε αυτήν την περιοχή μετάβασης εμφανίζονται σχεδόν μηδενικά. Τον Μάιο, η αύξηση των κοσμικών ακτίνων που ήλθαν σε επαφή με το διαστημικό όχημα έθρεψε τις ελπίδες ότι ήταν πολύ κοντά στην ηλιόπαυση.
Μπορεί ήδη να «χορεύει στα όρια» του διαστρικού διαστήματος, δήλωσε την Τρίτη ο Εντ Στόουν επικεφαλής επιστήμονας του Voyager στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Αλλά θα μπορούσε να πάρει «ημέρες, μήνες ή και χρόνια» πριν το διαστημόπλοιο εισέλθει πραγματικά στο διαστρικό διάστημα.

«Το σύνολο των μετρήσεων των σωματιδίων δείχνει πολύ έντονα ότι είμαστε έξω ή ότι ετοιμαζόμαστε να εξέλθουμε από τον ηλιακό άνεμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ροζίν Λαλμάν του Observatoire de Paris.

«Πολλά φαινόμενα έχουν αποδειχθεί στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικά από τις προβλέψεις, από τον ηλιακό άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις έως το "τελικό σοκ" την εξωτερική περιοχή της ηλιόσφαιρας, και αυτό συνεχίζεται με την ηλιόπαυση», σημείωσε η Γαλλίδα αστρονόμος.

Τα δύο Voyager αποκάλυψαν επίσης πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τους δακτυλίους του Κρόνου και επέτρεψαν να ανακαλυφθούν οι δακτύλιοι του Δία. Μετέδωσαν τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες των δακτυλίων του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να συλλέγουν και να διαβιβάζουν τα δεδομένα μέχρι το 2020 και ίσως και το 2025.

ΑΜΠΕ

16 σχόλια:

  1. Αυτά είναι ταξίδια. Ούτε κίνηση, ούτε φανάρια, ούτε γυναίκες στο διπλανό κάθισμα να σε ζαλίζουν (ενίοτε), ούτε φασαρία, μόνο ο ήχος του κενού.
    Αθάνατη επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mπα δεν έχεις ακούσει αυτό που λένε ούτε στον παράδεισο μονάχος?
      Βαρετό θα ήταν!35 χρόνια!35 ώρες μάλιστα!

      Διαγραφή
  2. πω πω...όταν ξεκίνησε ήμουν αγέννητη...σήμερα είμαι τόσων χρονών κι αυτό ακόμη συνεχίζει το ταξίδι του.. πω πω ...
    θα έχει ένα σωρό ωραία πράγματα να δείξει..
    μέχρι πότε θα ταξιδεύει στο διάστημα;
    ευχαριστώ για την ανάρτηση και την ενημέρωση
    καλό σαβ/κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε δελφινάκι όσα χρόνια ταξιδεύει στέλνει και πληροφορίες.
      Στην ερώτηση σου ως πότε θα ταξιδεύει,δυστυχώς είναι καταδικασμένο(ευτυχώς που είναι μηχάνημα)να ταξιδεύει για πάντα μέχρις ότου καταστραφεί σε κάποιο άστρο η χτυπηθεί από μετεωρίτη η κένταυρο που κινείται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος.
      Σίγουρα κάποια στιγμή όταν θα τελειώσει και η ενέργεια του θα πλανάται σαν ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα μέσα του στον απέραντο ωκεανό του διαστήματος και όπου σταματήσει.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ για τον χρόνο σου να απαντήσεις στην βλακώδη ερώτηση μου

      Διαγραφή
    3. Δεν ήταν βλακώδης η ερώτηση σου Δελφινάκι μου,δεν είσαι υποχρεωμένη να γνωρίζεις τα πάντα!Βλακεία θεωρώ το να μην ξέρεις και να κάνεις ότι ξέρεις,πράγμα που δεν το κάνεις ούτε εσύ ούτε κανείς άλλος εδώ.
      Φιλούθκια στην όμορφη Κύπρο μας!

      Διαγραφή
    4. ευχαριστώ καλέ μου μπλογκοφίλε
      δελφινοφιλούθκια στην όμορφη Ελλάδα μου και μας

      Διαγραφή
  3. Είναι τόσο συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς εξελίξεις που αφορούν το διάστημα.. ^^
    αναμένουμε οπότε το "τι θα γίνει" όταν το voyager1 περάσει έξω απ'τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος..
    αναρωτιέμαι.. μετά απ'αυτό θα συνεχίζει να μας στέλνει ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο θέμα διάστημα lydia μου νομίζω η ανθρωπότητα με όσα φιλότιμες προσπάθειες κάνει,βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο(όσον αφορά τη γνώση).
      Ένας από τούς λόγους που δημιουργήθηκε αυτή η αποστολή είναι και ένας τρόπος επικοινωνίας με οποιονδήποτε εξωγήινο πολιτισμό ίσως ανώτερο από τον δικό μας μπας και μάθουμε κάτι παραπάνω και ανοίξουμε τα μάτια μας και μεις οι απλοί θνητοί.Εχω κάνει σχετική ανάρτηση στο παρελθόν με το μήνυμα του χρυσού δίσκου του voyager.
      Eυχαριστώ για το σχόλιο lydia

      Διαγραφή
    2. έχω λατρέψει το blog σου! Στο σχολείο πορωνόμουν με αστρονομία και σχετικά μαθήματα.. αλλά είχα ως προτεραιότητα τη μουσική.. οπότε το άφησα σε δεύτερη μοίρα.. Παρόλα αυτά θέλω να συνεχίζω να ενημερώνομαι τουλάχιστον για τις εξελίξεις και να μαθαίνω περισσότερα.. γιατί είναι απλά ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ!
      Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για τις αναρτήσεις!! ^^

      Διαγραφή
    3. Και εγώ λατρεύω την μουσική και το έχω μετανιώσει πικρά που δεν ασχολήθηκα(οργανικά)με αυτή η φωνητικά.Θυμάμαι τον καθηγητή μουσικής στο γυμνάσιο αλλά και τις συμμαθήτριες μου να επιμένουν να τραγουδώ στις σχολικές γιορτές(θεωρούσαν ότι είχα ωραία φωνή) αλλά ήμουν ντροπαλός και δεν το τόλμησα.
      Και εγώ πορωνόμουν με τη αστρονομία αλλά κυρίως με τη φυσική εκεί έδινα τα ρέστα μου!
      Όσο για τα καλά σου λόγια τι να πω βρε lydia μου με έχεις σκλαβώσει τον έρμο.(μην πεις πόσα σου έδωσα)!!Φιλάκια και ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  4. Να και οι θαυμάστριες τώρα. Τάχα μου λατρεύει την αστρονομία. Προφάσεις.
    Απλά είδε τη φάτσα σου στην ανάρτηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και την πάτησε
    χαχαχαχαα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήθελα να ξέρα δεν ντρέπεσαι!που λέει και η αξεπέραστη Αντζελα?
    Άσε που οι φωτογραφίες είναι χάλια.
    σε καταγγέλω δημόσια ως ανάφτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε πα να με καταγγείλεις.
      Τις ξεμπρόστιασα όλες τους
      Busted

      Αφού είναι κοινό μυστικό ότι το γυναικείο φύλο τρελαίνεται για ουρανούς και φεγγάρια, όμορφα αστέρια και τα ρέστα.
      Εγώ φταίω που τα λέω;
      Άντε δε θα ξαναπειράξω δημοσίως. Μόνο prive

      Διαγραφή
  6. miliste sobara poia.. to mynima erxetai .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ¨Ασ έρθει πρώτα και μετά βλέπουμε φίλε ανώνυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή