Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

O νέος κομήτης ISON ορατός και στο φως της ημέρας.

… το φθινόπωρο του 2013


Ο κομήτης C/2012 S1 ISON ανακαλύφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από το κατοπτρικό τηλεσκόπιο 15,7 ιντσών του ISON (International Scientific Optical Network) στη Ρωσία. Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ένας κομήτης που εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες από αστρονόμους στη Ρωσία φαίνεται ότι θα γίνει τόσο λαμπρός στα τέλη του 2013 ώστε θα είναι ορατός ακόμα και στο φως της ημέρας.

Η τροχιά στην οποία κινείται η διαστημική χιονόμπαλα, επισημαίνουν οι ερευνητές, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την τροχιά του «Μεγάλου Κομήτη του 1680», ο οποίος έγινε ορατός στη διάρκεια της ημέρα και σχημάτισε μια ουρά με φαινόμενο μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος της Σελήνης.

Η ομοιότητα των τροχιών υποδεικνύει ότι τα δύο σώματα σχετίζονται ή ότι πρόκειται για τον ίδιο κομήτη, αναφέρει το Space.com.

O νέος κομήτης, με την ονομασία Comet ISON ή C/2012 S1, εντοπίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τηλεσκόπιο του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου (ISON) κοντά στο Κισλοβόντσκ στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.

Βρισκόταν τότε σε απόσταση ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη γη και 939 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Παραμένει εξαιρετικά δυσδιάκριτος, καθώς η λαμπρότητά του είναι 100.000 φορές μικρότερη από τη φωτεινότητα του πιο αμυδρού άστρου που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι.

Το σόου θα αρχίσει όταν ο κομήτης πλησιάσει τον Ήλιο, οπότε οι πάγοι της επιφάνειάς του θα αρχίσουν να εξαερώνουν την ακτινοβολία και θα σχηματίσουν μια ουρά που εκτείνεται για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα.


H διαδρομή του κομήτη C/2012 S1 (ISON) από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2013

Ο C/2012 S1 θα αρχίσει να γίνεται ορατός με γυμνό μάτι τον Οκτώβριο του 2013, όταν θα φαίνεται να κινείται τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού του Λέοντα.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί όταν ο κομήτης φτάσει στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 28 Νοεμβρίου 2013. Υπό την επίδραση της ακραίας βαρύτητας του Ήλιου, ο C/2012 S1 θα πραγματοποιήσει μια κλειστή στροφή πίσω από το άστρο για να εμφανιστεί και πάλι στην άλλη πλευρά του.


Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013: Ο κομήτης θα είναι ορατός χαμηλά προς την νοτιοανατολική κατεύθυνση μετά το ηλιοβασίλεμα

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μακριά και φωτεινή θα είναι η ουρά του, οι αστρονόμοι πάντως ελπίζουν σε ένα από τα πιο θεαματικά περάσματα των τελευταίων δεκαετιών.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τον C/2012 S1 αναζητώντας στοιχεία για τη σύστασή του.

πηγή:physicsgg

4 σχόλια:

 1. δελφινοκαλημεριζω
  ωραια αναρτηση
  ευχαριστουμε για την ενημερωση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακαλώ Δελφινάκι καλημέρα(πλέον)κι'από μένα.

   Διαγραφή
 2. Μοναδικό θέαμα θα είναι!! Καλά να είμαστε, να τον δούμε!! Δεν ξέρω πως θα είναι αλλά αυτό το "Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μακριά και φωτεινή θα είναι η ουρά του" το φαντάζομαι υπερπαραγωγή!! χιχι!
  Καλό βράδυ να έχεις!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχει να κάνει με το πόση ποσότητα πάγου υπάρχει στην επιφάνεια του,η οποία καθώς θα πλησιάζει τον ήλιο μας θα αρχίσει να υγροποιείται σχηματίζοντας έτσι την ουρά του.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα αεροπλάνα που πετούν πολύ ψηλά και αφήνουν μια λευκή γραμμή πίσω τους ανακατεύοντας τον παγωμένο αέρα με τα καυσαέρια τους σε εκείνα τα υψόμετρα.
   Πιστεύω πως θα είναι τέλειο το θέαμα!Υπομονή!
   Ελπίζω να βοήθησα λίγο,καλημέρα.

   Διαγραφή