Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μια Μακρινή Έκδοση του Ηλιακού μας Συστήματος





Πόσο κοινά είναι τα πλανητικά συστήματα σαν το δικό μας; Ίσως αρκετά κοινά καθώς αρκετά συστήματα πλανητών σαν το δικό μας Ηλιακό Σύστημα έχουν ανακαλυφθεί χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική.

Η τεχνική, που ονομάζεται βαρυτική μικρο-εστίαση (gravitational microlensing), αναζητά αλλαγές της φωτεινότητας στο αστρικό φως καθώς ένα αστέρι με πλανήτες στο προσκήνιο τυχαίνει σχεδόν ακριβώς μπροστά από ένα πιο μακρινό αστέρι.
Το φως του μακρινού αστεριού ελαφρώς εκτρέπεται με προβλέψιμο τρόπο από τη βαρύτητα του πλησιέστερου συστήματος.
Μια λεπτομερής ανάλυση του συστήματος OGLE-2006-BLG-109 έχει συσχετίσει διακυμάνσεις φωτεινότητας με δύο πλανήτες που μοιάζουν με τον Δία και τον Κρόνο από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Αυτή η ανακάλυψη φέρνει το δελεαστικό συμπέρασμα ότι εσωτερικοί πλανήτες σαν τη Γη, θα μπορούσαν επίσης να είναι κοινοί. Στην παραπάνω εικόνα απεικονίζεται μια καλλιτεχνική αντίληψη για το πώς το πλανητικό σύστημα BLG-109 μπορεί να μοιάζει.
http://www.tsene.com

2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον...την ίδια στιγμή με όσα συμβαίνυν στον πλανήτη γη άραγε ποιος ξέρει τι συμβαίνει σε ένα άλλο πλανήτη , γαλαξία ,άστρο του ηλιακού συστήματος..
    ευχαριστώ για όλες τις γνώσεις που μοιράζεσε μαζί μας και που μαθαίνουμε πολλά και ενδιαφέροντα μέσα από το μπλογκ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρά μου ειλικρινά που το βρίσκεις ενδιαφέρον και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή