Θα καλυφθεί ο Δίας και μεγάλοι δορυφόροι του από τη Σελήνη
Τα ξημερώματα της Κυριακής, 15 Ιουλίου, οι ξενύχτηδες εραστές της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προσφέρεται ιδιαίτερα και για αστροφωτογραφήσεις. Πρόκειται για την απόκρυψη του πλανήτη Δία και των μεγάλων δορυφόρων του από τη Σελήνη, η οποία θα αρχίσει περίπου, στις 4 τα ξημερώματα.
Ο αναμενόμενος καλός καιρός θα βοηθήσει στην παρατήρηση. Η απόκρυψη (που στη γλώσσα της αστρονομίας λέγεται και επιπρόσθηση) θα είναι ορατή μόνο από την Ευρώπη και την Ασία και θα είναι πλήρως ορατή από την Ελλάδα, όπως επίσης και η επανεμφάνιση του Δία μετά την απόκρυψη.
Ο αέριος γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος θα παραμείνει κρυμμένος από τη Σελήνη για περίπου μία ώρα. Η απόκρυψη του Δία θα γίνει από τον φωτεινό μηνίσκο της Σελήνης (που θα είναι φωτισμένη κατά 15%), ενώ η επανεμφάνιση θα γίνει από το σκοτεινό άκρο του δορυφόρου της Γης.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης κατά την έναρξη του φαινομένου, που θα λάβει χώρα σε ύψος περίπου δέκα μοιρών, το μέρος παρατήρησης δεν πρέπει να έχει εμπόδια στον ανατολικό ορίζοντα.
Εξάλλου, το Σάββατο 14 Ιουλίου, ο αστρονομικός σταθμός Κρυονερίου Κορινθίας θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με ομιλίες/προβολές, επίσκεψη στο τηλεσκόπιο των 1,2 μέτρων, καθώς και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Η εκδήλωση ξεκινά στις 9 το βράδυ. Η πρόσβαση γίνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Κιάτου προς Νεμέα/Στυμφαλία. Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Σούλι και υπάρχει σχετική σήμανση στον επαρχιακό δρόμο.
Άσχετο με το post αυτό αλλά όχι εντελώς... Κάποια στιγμή πρέπει να ξαναενεργοποιήσω το τηλεσκόπιό μου MEADE που έχω εδώ και 4-5 χρόνια μιας και στο μπαλκόνι μου η φωτορύπανση είναι αρκετή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοινώς την πάτησα.
Τώρα ή θα το πουλήσω ή θα πρέπει να τρέχω στα χωράφια νυχτιάτικα για να βλέπω τον Δία στις 5 το ξημέρωμα. Και καλά τώρα είναι καλοκαίρι, το χειμώνα τι γίνεται?
Όμως δεν μου πάει να το πουλήσω.
Κατ'αρχήν καλημέρα.Να ξέρεις πως τον Δία τον βλεπουμε όπως και τους άλλους δυο εξωπλανήτες (κρόνο-Αρη)και με γυμνό μάτι,άρα δεν θα σε επηρεάσει τόσο η φωτορύπανση όσο κάποιο σύννεφο.
ΔιαγραφήΤα meade είναι πολύ καλά τηλεσκόπια,πόσες ίντσες είναι?και πιο μοντέλο?Λες για το χειμώνα,εγω καθόμουν εώς τις 4 το πρωί μέχρι και με -3 να δω τον κρόνο φέτος.Ηταν όντως δύσκολα αλλά με τα κατάλληλα αξεσουάρ για σένα και το οργανο παρατήρησης το έκανε λίγο πιο υποφερτό.Είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις μετά τη βρισκεις την άκρη.Παντως το χειμώνα ο ουρανός είναι πολύ καθαρότερος απ'το καλοκαίρι άρα και καλύτερη η παρατήρηση.
πολύ ενδιαφέρον.δεν το γνώριζα. ευχαριστώ για την ενημέρωση. έχω μια απορία όμως. απ ότι ξέρω ο Δίας είναι ο πιο μακρινός πλανήτης. πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να το δούμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔελφινάκι μου ο πιο μακρινός πλανήτης είναι ο Πλούτωνας στο ηλιακό μας σύστημα.Είναι ο πέμπτος πλανήτης στη σειρά μετά τον Αρη και πριν τον κρόνο.Ο Δίας είναι ένας γίγαντας αερίων. Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, και 2,5 φορές μεγαλύτερη του συνόλου των πλανητών και δορυφόρων. Ο όγκος του είναι 1.321 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. Παρά ταύτα η πυκνότητά του είναι μόλις 1,33 έναντι της πυκνότητας της Γης που είναι 5,52 και κοντινή στην πυκνότητα του Ήλιου(1,4), λαμβάνοντας ως μονάδα την πυκνότητα του ύδατος. Η μέση διάμετρός του είναι 142.000 χλμ. Η ένταση του πεδίου βαρύτητας υπολογίζεται 2,5 φορές μεγαλύτερη της έντασης της Γης. Δέχεται δε από τον Ήλιο ποσότητα φωτός και θερμότητα ίση προς το 1/25 εκείνης που φθάνει στη Γη.Ελπίζω να σε βοηθησα λίγο Ε?
Διαγραφήκαλημέρα..ω τα μπέρδεψα ναι. είναι ο μεγαλύτερος όχι ο τελευταίος. αυτό θυμόμουν για τον Δία ότι διέφερε από τους άλλους πλανητες, αλλά τα μπέρδεψα προς στιγμήν.. πω πω πόσες γνώσεις έχεις. το χαρηκα πολύ αυτό. Δηλαδή με λίγα λόγια μου λες ότι λόγω όλων των πιο πάνω που αναφέρεις, ότι είναι ορατός με γυμνό μάτι; Μπερδεύτηκα λίγο ... :)
ΔιαγραφήΛόγω αυτών και άλλων τόσων αν ξυπνήσεις πρωί κατά τις 4:30-5:00 ξημερώματα και κοιτάξεις προς την ανατολή θα δείς δυο αστέρια (πλανήτες είναι το σωστό )να λάμπουν.Το πιο λαμπερό είναι η Αφροδίτη γνωστή ως Αυγερινός την αυγή ανατολικά και αποσπερίτης το δειλινό δυτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λιγότερο λαμπρό αλλά λίγο μεγαλύτερο είναι ο Δίας ο οποίος αν είχες τη δυνατότητα να τον παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο λίγο καλούτσικα έτσι ώστε να είναι διακριτές οι ζώνες νεφών αλλά και η μεγάλη κηλίδα του είναι μαγεία,και είμαι σίγουρος λόγω του ότι ασχολείσαι με τη χειροτεχνία θα τον έκανες τέλειο.
Συγνώμη για τη καθυστερημένη δημοσίευση του σχόλιου σου αλλά μόλις
ήρθα απ'τη χαλκιδική και αύριο θα ξαναφύγω και θα τα λέμε από εκεί.
καλημέρα..κρίμα..το έχασα δεν τον είδα τον Δία.. :((
Διαγραφήτα λέμε να περάσεις καλά , με το καλό να υποδεχτείς και τον φίλο
Δεν το έχασες Δελφινάκι γιατί ο Δίας θα είναι ορατός το πρωί,ανατολικά για πολύ καιρό ακόμη.Ευχαριστώ για τις ευχές,να περάσεις και συ καλά.
Διαγραφήποιο πρωι; δεν εγραψες ξημερωματα της κυριακης 15 ΙΟυλιου;
Διαγραφήευχαριστω..εγω ακομη δουλευω..τον αλλο μηνα καθομαι με αδεια..
Όχι βρέ ο Δίας θα βρίσκεται στην ανατολή πάνω και δεξιά από την Αφροδίτη ως τα τέλη του Αυγούστου και απο Σεπτέμβρη θα είναι ορατός στον Ταύρο και στάσιμος εως την αυγή με μέγεθος-2.4.
ΑπάντησηΔιαγραφήα οκ τωρα συνεννοηθηκαμε :)
Διαγραφή