Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012


Από τη Γη στη Σελήνη – 26 ομάδες αγωνίζονται για να φτάσουν στη Σελήνη

Είναι πολλά τα λεφτά!!!
Ένα τεράστιο χρηματικό ποσό είναι το κίνητρο που έδωσε το έναυσμα για ένα νέο αγώνα δρόμου από τη Γη στη Σελήνη. Παρουσιάζουμε...



τους συμμετέχοντες όλων των φιλόδοξων προγραμμάτων ανά τον πλανήτη καθώς και τις εκτιμήσεις μας για τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Η αποστολή είναι σαφώς καθορισμένη: Στείλτε ένα ρομπότ στη Σελήνη που θα προχωρήσει 500 μέτρα στην επιφάνειά της και θα στείλει δεδομένα στη Γη. Για τον άθλο αυτό έχει καθοριστεί η χρηματική αμοιβή των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε από τη διαδικτυακή εταιρεία Google αλλά τον διαχειρίζεται ο οργανισμός X Price Foundation. Ο στόχος είναι να δοθεί νέα ζωή στην εξερεύνηση της Σελήνης, του πιο κοντινού γείτονα στο ηλιακό μας σύστημα.

Μετά τις επανδρωμένες και πολυδάπανες αποστολές των δεκαετιών του 1960 και 1970, τα κράτη που πραγματοποιούν διαστημικά ταξίδια δεν έκαναν και πολλά για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη Σελήνη. Τα εθνικά τους προγράμματα διαθέτουν περιορισμένα οικονομικά μέσα, γι’ αυτό η Google θεώρησε ότι έφτασε η ώρα να λάβουν μέρος και ιδιώτες. Το βραβείο φιλοδοξεί να τους παρακινήσει και να ενεργοποιήσει όλες τις δημιουργικές ανά τον κόσμο δυνάμεις – ακόμα κι εκείνες που δεν δραστηριοποιούνται στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών.

Εμπειρίες από παλιότερους διαγωνισμούς έχουν δείξει ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί. Το 2004, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε ένας διαγωνισμός με βραβείο 10 εκατομμύρια δολάρια για την ομάδα που θα κατάφερνε να στείλει πρώτη ανθρώπους σε ύψος 100 χιλιομέτρων. Το έπαθλο Ansari X Prize οδήγησε στη δημιουργία του SpaceShipOne το οποίο σύντομα άρχισε να πετάει στο Διάστημα με τουρίστες. Τα χρηματικά βραβεία κινούσαν τον τροχό της δημιουργίας ακόμα και στην παιδική ηλικία της αεροπορίας.

Η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχών έληξε στο τέλος του 2010. Στη λίστα υπήρχαν 33 ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά τρεις από αυτές αποσύρθηκαν γρήγορα. Το φθινόπωρο του 2011 δραστηριοποιούνταν 26 ομάδες, αλλά σίγουρα αρκετές ακόμα πρόκειται να αποχωρήσουν – ορισμένες εξαιτίας έλλειψης δυνάμεων και κάποιες άλλες λόγω έλλειψης χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου