Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μια δημόσια αυτοκτονία και μια δήλωση.

Χθες ένας άνθρωπος αυτοκτόνησε στην Πλατεία Συντάγματος. Δημόσια έξω από τη Βουλή, αφήνοντας ένα σημείωμα με το οποίο εξηγεί την πράξη του και καλεί τους νέους να πάρουν τα όπλα. Δηλαδή να περάσουν σε μια δράση για την οποία εκείνος δεν είχε τα κότσια.

Ενώ είχε όλη τη δύναμη και το κουράγιο να στρέψει ένα όπλο ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό αφού προηγουμένως -και με όλη την απαιτούμενη ψυχραιμία- είχε τακτοποιήσει τις υποθέσεις του ώστε να μην αφήσει, λέει, εκκρεμότητες ή χρέη στην πλάτη των παιδιών του.

Ολα καλά προσχεδιασμένα και εκτελεσμένα. Με βίαιο τρόπο, γιατί είναι πολύ βίαιο να αυτοκτονείς δημόσια σε μια πλατεία προτρέποντας μάλιστα τον κόσμο σε νέο εμφύλιο.

Μας αφορά, λοιπόν, όλους αυτή η πράξη αυτοχειρίας. Προσωπικά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να μπω στη θέση της κόρης γιατί το βάρος της κληρονομιάς που άφησε, γραμμένης σε ένα απλό χαρτάκι στην τσέπη του είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο από ένα οσοδήποτε μεγάλο χρέος σε μια τράπεζα.

Συγκλονίζει η αυτοκτονία ενός συνανθρώπου μας στην Πλατεία Συντάγματος. Συγκλονίζει επειδή είναι μια οδυνηρή υπόμνηση για την ανασφάλεια και την απόγνωση που κυριαρχούν στην ελληνική  κοινωνία.
Ας μη γελιέται κανείς: ο δρόμος θα είναι μακρύς. Ακόμη μεγαλύτερες  δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να στηρίξει τον διπλανό του, σε αυτή τη συγκυρία. Και είναι υποχρέωση του κράτους να στήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους.
Η εκμετάλλευση, από τους «συνήθεις υπόπτους», πράξεων απελπισίας όπως η χθεσινή δεν οδηγεί πουθενά. Από την κρίση θα βγούμε αν έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, αν είμαστε έτοιμοι για σκληρή δουλειά, αν κάνουμε επίμονη διαπραγμάτευση. Αλλά πρέπει να βγούμε όλοι μαζί!
 ΟΜΩΣ!Θυμώνω με την πολιτική επιλογή του και αρνούμαι να την δεχτώ. Οχι, δεν θα πάρουμε τα όπλα όσο κι αν αυτό το θέλουν κάποιοι διακαώς. Υπάρχουν άλλοι τρόποι δίκαιοι, ειρηνικοί και αλληλέγγυοι, για να βγούμε όλοι μαζί από το τέλμα. Σέβομαι, όμως, την επιλογή του αυτόχειρα να μη θέλει να ζήσει άλλο σ'αυτόν τον άδικο κόσμο. Αιωνία του η μνήμη.
suprnova 5/4/5/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου