Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Καμία, όμως, δεν μπόρεσε να λύσει όλα τα προβλήματα που έθεσαν με το πέρασμα του χρόνου οι παρατηρήσεις των διαφόρων χαρακτηριστικών των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Η θεωρία που φαίνεται σήμερα να επικρατεί είναι η θεωρία του νεφελώματος αερίων και σκόνης.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, εδώ που βρισκόμαστε, σε ένα προάστιο του Γαλαξία μας, σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα από ένα νεφέλωμα αερίων και σκόνης. Το νεφέλωμα αυτό, με 75% υδρογόνο και 25% ήλιο, τα δυο στοιχεία που δημιουργήθηκαν κατά τη Μεγάλη Έκρηξη, εμπλουτίστηκε και με βαρύτερα στοιχεία, αυτά δηλαδή που αποτελούν τη λεγόμενη αστερόσκονη.
Τα στοιχεία αυτά, που εμπλούτισαν το νεφέλωμα αυτό, δημιουργήθηκαν στην καρδιά ενός μεγάλου γειτονικού αστέρα και εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια του εκρηκτικού θανάτου του, όταν ο αστέρας αυτός έγινε υπερκαινοφανής αστέρας, γνωστός ως σουπερνόβα. Από αυτή την αστερόσκονη αποτελούνται και τα σώματά μας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε άμεση σχέση με τους κύκλους εξέλιξης των αστέρων.
Η βαρυτική κατάρρευση του νεφελώματος αυτού προς το κέντρο του, η οποία προκλήθηκε μάλλον από την έκρηξη αυτού του γειτονικού υπερκαινοφανούς αστέρα ή και από την επίδραση κάποιων άλλων αιτιών, είχε ως αποτέλεσμα τη γένεση του ηλιακού μας συστήματος. Το νεφέλωμα αυτό συνηθίζεται να το αποκαλούμε «ηλιακό νεφέλωμα», επειδή στο κέντρο του δημιουργήθηκε ο Ήλιος, ο οποίος απέσπασε το 99,9% της μάζας του.
Πάνω σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο, που σχηματίστηκε γύρω από αυτόν τον πρωτοήλιο, από τα υπολείμματα του ηλιακού νεφελώματος, δημιουργήθηκαν οι πλανήτες, οι δορυφόροι τους, οι αστεροειδείς, οι νάνοι πλανήτες, οι κομήτες και η μεσοπλανητική ύλη.
Βρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.
http://astro.planitario.gr/
http://astro.planitario.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου