Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

5 πλανήτες ευθυγραμμίζονται στον πρωϊνό ουρανό


Από τις 20 Ιανουαρίου, οι πέντε ορατοί από τη Γη πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος, εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι στον ουρανό, λίγο πριν την ανατολή του ήλιου, σχηματίζοντας μία γραμμή από τον ορίζοντα ως το φεγγάρι. Η ευθυγράμμιση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου. Το φαινόμενο θα είναι καλύτερα ορατό από τις 25 Ιανουαρίου.




Όσοι επιθυμούν να δουν την πλανητική ευθυγράμμιση, θα πρέπει να ξυπνήσουν περίπου στις 6 το πρωί, λίγο πριν την αυγή, και να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ορίζοντα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι παρατηρητές του ουρανού, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να βρουν ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν εμπόδια στον ορίζοντα και χωρίς τεχνητό φως.

Ξεκινώντας να βλέπουν από το σημείο όπου πρόκειται να ανατείλει ο ήλιος στην ανατολή και “σέρνοντας” το βλέμμα τους προς τα δυτικά, θα πρέπει να είναι σε θέση να δουν και τους 5 πλανήτες στη σειρά. Από αριστερά, όπως θα βλέπει ένας παρατηρητής στο βόρειο ημισφαίριο, θα εμφανίζονται με τη σειρά ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και ο Δίας:

Είναι η πρώτη φορά που οι 5 πλανήτες οι οποίοι είναι ορατοί με γυμνό μάτι στον ουρανό της Γης, θα ευθυγραμμιστούν, εδώ και 11 χρόνια, καθώς η τελευταία ταυτόχρονη παρουσία τους έγινε τον Ιανουάριο του 2005. Για τον λόγο αυτό, οι αστρονόμοι προτείνουν σε όσους επιθυμούν να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο, να θυσιάσουν λίγο από τον ύπνο τους.

Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που θα είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί, τόσο γιατί εμφανίζεται πιο αργά από όλους, όσο και επειδή η θέση που θα έχει ευνοεί την παρατήρηση από το νότιο ημισφαίριο. Από το βόρειο ημισφαίριο, ο Ερμής θα φαίνεται πολύ χαμηλά, κοντά στη γραμμή του ορίζοντα, για αυτό και θα είναι δύσκολο να παρατηρηθεί από σημεία των οποίων η θέα παρεμποδίζεται

Η Αφροδίτη, αντιθέτως, είναι ο οδηγός για να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι πλανήτες που θα ευθυγραμμιστούν, καθώς είναι εξαιρετικά φωτεινή -το τρίτο φωτεινότερο ουράνιο αντικείμενο ορατό από τη Γη, μετά τον ήλιο και το φεγγάρι. Θα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του ουρανού, σχετικά χαμηλά. Ο Άρης, επίσης, διακρίνεται εύκολα, χάρη στην κοκκινωπή του όψη.

Οι 5 πλανήτες δεν θα είναι ξανά ορατοί ταυτόχρονα μέχρι το 2018 -υπάρχει μία πιθανότητα να διακρίνονται και τον Αύγουστο φέτος-, οπότε… Καλή τύχη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου