Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Παρασκευή και 13 με ηλιακές καταιγίδες




Τρεις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις απελευθέρωσε ο ήλιος, των οποίων οι συνέπειες, ενδέχεται να «χτυπήσουν» την Γη, την Παρακευή 13 του μήνα. Σύμφωνα με τη NASA οι τρεις εκλάμψεις εντάσσονται στην κατηγορία X, των οποίων η ισχύς είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από μια κοινή έκλαμψη.

Οι εκλάμψεις είναι δυνατές εκρήξεις ακτινοβολίας, που εκλύει ο Ήλιος στο διάστημα. Όταν βρεθούν στην τροχιά της Γης, δημιουργούνται φαινόμενα, όπως αυτά των «γεωμαγνητικών καταιγίδων». Οι τελευταίες δημιουργούνται, όταν ηλιακά σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης,

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα δίκτυα επικοινωνιών και ηλεκτρισμού. Τα γεωμαγνητικά τους ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν ένα καθεστώς τεχνητής «αυγής», γνωστό και ως «Βόρειο Σέλλας».

Αν η καταιγίδα ξεσπάσει την Παρασκευή, θα προκαλέσει ελεγχόμενες απώλειες στα δίκτυα ηλεκτρισμού και επικοινωνιών. Αυτοί που καλούνται να είναι περισσότερο προσεκτικοί είναι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, διότι αναμένονται διαταραχές στις τροχιές των δορυφόρων, γύρω από τον πλανήτη.
kathimerini.gr - www.livescience.com-physicsgg

1 σχόλιο: