Τετάρτη 2 Απριλίου 2014



Στις 20 Μαρτίου 2014, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (European Space Research Institute - ESRIN) τηςESA στη Ρώμη, Ιταλία, υποδέχτηκε 160 μαθητές και 10 καθηγητές από το 2ο Λύκειο Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη. Η παρούσα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επισκέψεων Ελληνικών σχολείων στις εγκαταστάσεις της ESA που έχουν προγραμματισθεί για το 2014, ακολουθώντας τιςπετυχημένες προσπάθειες του 2013.

Το προσωπικό του ESRIN υποδέχθηκε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές με μια επίδειξη με προσομοιωτές εκτοξεύσεων. Αμέσως μετά, έλαβε χώρα το επίσημο καλωσόρισμα στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και ακολούθησε ένα πρόγραμμα διαλέξεων και παρουσιάσεων κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ηλικία τους.

Η επίσκεψη περιλάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες της ESA, το διαστημικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης καθώς και ενημέρωση για τις επερχόμενες εκτοξεύσεις δορυφορικών συστημάτων του οργανισμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο Μ. Φουμέλης παρουσιάζει στους Έλληνες μαθητές τις δραστηριότητες της ESA στην Ελλάδα.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια γενική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και των δραστηριοτήτων του Ελληνικού γραφείου.

Στη συνέχεια ο Έλληνας επιστήμονας, Μ. Φουμέλης, παρουσίασε στα παιδιά το διαστημικό πρόγραμμα και τις αποστολές της ESA καθώς επίσης και τις έρευνες που διενεργούνται στοESRIN με βασικότερο το πρόγραμμα για την παρατήρηση της Γης.

Τα παιδιά θαύμασαν φωτογραφίες της Γης που έχουν ληφθεί από τους δορυφόρους της ESA, έμαθαν τι είναι η τηλεπισκόπηση και για ποιό λόγο είναι τόσο σημαντικές οι πληροφορίες που μας παρέχουν πίσω στη Γη για για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την προστασία του πλανήτη μας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε σε όλους η έρευνα που πραγματοποιείται μέσω των δορυφόρων και ο όγκος των πληροφοριών που λαμβάνουμε, χωρίς τους οποίους θα ήταν σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της εξέλιξης των φυσικών φαινομένων αλλά και του ίδιου του πλανήτη.

Το τρισδιάστατο θέαμα με υπεύθυνους τους επιστήμονες Γ. Δοξάνη, Μ. Φουμέλη και M. Κουόμο ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της επίσκεψης στο ESRIN. Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμέριστο ενδιαφέρον την 3D προσομοίωση της κίνησης των δορυφόρων γύρω από τη Γη και ορισμένα από τα κυριότερα επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας από την παρατήρηση της Γης όπως για παράδειγμα το πεδίο βαρύτητας και η κίνηση των ηφαιστείων.


Ο Κρις Στιούαρτ υπεύθυνος σε θέματα εκπαίδευσης συνέχισε παρουσιάζοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα εκπαιδευτικά εργαλεία για την παρατήρηση της Γης που παρέχει η ESAδιαδικτυακά καλύπτοντας μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. Πρόκειται για εργαλεία λογισμικού και δορυφορικά δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο οι μαθητές για να εξάγουν χρήσιμες πληροφορίες από τις δορυφορικές εικόνες, όσο και χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Ο αστροναύτης της ESA Πάολο Νέσπολι "αιχμαλωτίζει" την ομάδα των Ελλήνων μαθητών.

Μια μοναδική έκπληξη περίμενε τους μαθητές στο τέλος της επίσκεψης. Ο αστροναύτης της ESA, Πάολο Νέσπολι, ήταν εκεί και μοιράστηκε με τα παιδιά τις εμπειρίες του από το διάστημα.

Μίλησε για τις επανδρωμένες πτήσεις, τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος, αλλά και για τις ασύγκριτες στιγμές κάλους που έζησε παρατηρώντας τη Γη μας από το διάστημα, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχε διαθέσιμο μεταξύ των πειραμάτων και τη συνεχή εργασία του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station – ISS).

Τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμένα από την αφήγησή του, ενώ τα ερωτήματα σχετικά με τη καθημερινότητα, τις εργασίες που πραγματοποιεί ένας αστροναύτης καθώς και συναισθήματα που γεννάει μια τέτοια εμπειρία, βρήκαν απάντηση από τον ίδιο τον αστροναύτη.


Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ανοιχτών Ημερών του ESRIN (ESRIN Open Days) από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου, όπου συνολικά 1400 νεαροί Ιταλοί μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ESA, ακολουθώντας ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες από τις Ανοιχτές Ημέρες του ESRIN που δημοσιεύτηκαν στο flickrεδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της επίσκεψης των μικρών Ιταλών μαθητών κατά τη διάρκεια των ESA/ESRIN Open Days 2014 εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου