Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ταξίδι σε ένα δισεκατομμύριο ήλιους – πρεμιέρα το Μάρτιο στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου


Μια νέα παράσταση πλανητάριου, "Ταξίδι σε ένα δισεκατομμύριο ήλιους" (Journey to a billion Suns), κάνει πρεμιέρα στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου, για να πει τη συναρπαστική ιστορία της χαρτογράφησης του Γαλαξία μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με την εκτόξευση της αποστολή της ESA, Gaia.

Η θεαματική παράσταση των 45 λεπτών και 360 μοιρών, για πλανητάρια πλήρους θόλου παρήχθη από την Stargarten σε συνεργασία με την ESA και πλανητάρια σε όλη την Ευρώπη. Το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει προγραμματίσει την επίσημη πρεμιέρα των προβολών της παράστασης την Παρασκευή 21 Μαρτίου, με τον τίτλο "Γαία".

Ο δορυφόρος Gaia ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου και θα αρχίσει σύντομα την πενταετή αποστολή της για τη μέτρηση των θέσεων, των κινήσεων και των φυσικών χαρακτηριστικών του ενός δισεκατομμυρίου αστεριών για να δημιουργήσει την πιο ακριβή 3D χάρτη του Γαλαξία μας, που έγινε ποτέ.

Η αποστολή ακολουθεί μια μακρά παράδοση χαρτογράφησης αστέρι που χρονολογείται από τον αρχαίο Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο, ο οποίος, το 129 π.Χ., και χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις μόνο με γυμνό μάτι και απλή γεωμετρία, κατέγραψε τις σχετικές θέσεις περίπου χιλίων αστεριών.

"Ταξίδι σε ένα δισεκατομμύριο ήλιους", η αφίσα

Ο Ίππαρχος έθεσε τα θεμέλια για τις έρευνες για τη θέση του Ηλιακού μας Συστήματος ανάμεσα στα αστέρια για τα επόμενα δύο χιλιάδες χρόνια, με αποκορύφωμα τις επαναστατικές μετρήσεις των περίπου 100.000 αστεριών στο Γαλαξία μας που έγιναν από το δορυφόρο Hipparcos (Ίππαρχος) της ESA που εκτοξεύθηκε το 1989.

Τώρα, η Gaia θα ωθήσει την κατανόησή μας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, παρατηρώντας ένα δισεκατομμύριο αστέρια με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το "Ταξίδι σε ένα δισεκατομμύριο ήλιους" ανατρέχει στους αστρονόμους των οποίων η αναζήτηση ήταν να υπολογίσουν την απόσταση από τα αστέρια, ώστε να καταλάβουμε πώς έχει σχηματιστεί ο κόσμος μας. Από τους χάρτες των αστεριών των προγόνων μας στην τρίτη διάσταση που σύντομα θα αποκαλυφθεί από τηGaia, το "Ταξίδι στο ένα δισεκατομμύριο ήλιους" παρασύρει το κοινό σε ένα όμορφο ταξίδι μέσα στο Γαλαξία για να εξερευνήσει τα πολλά ερωτήματα που τίθενται για την προέλευση και την εξέλιξη του γαλαξία μας.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://planetariumshow.eu/journey-to-a-billion-suns/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των προβολών στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=18

Για μια πλήρη λίστα των πλανητάριων που συμμετέχουν καθώς και για μια παρουσίαση της παράστασης, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://planetariumshow.eu/journey-to-a-billion-suns/showing/

1 σχόλιο:

  1. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I've really loved surfing around your weblog posts.
    After all I will be subscribing on your feed and I am hoping you write once more very soon!


    Have a look at my web-site :: chateau marmont reservations

    ΑπάντησηΔιαγραφή