Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Δέκα «στιγμές» του Πλανήτη Γη

Τα τελευταία 4,5 δισ. χρόνια, η ιστορία της Γης βρίθει από ακραίες φυσικές καταστάσεις και γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την έκτασή τους.

Ηφαιστειακές εκρήξεις, συγκρούσεις μετεωριτών και τεράστια κύματα «έφτιαξαν» τον πλανήτη μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Γυρίζουμε πίσω στον χρόνο και κάνουμε στάση στα μεγάλα γεγονότα.

Σκόνη και αέρια που «περίσσεψαν» κατά τη δημιουργία του Ήλιου, οδήγησαν στη γέννηση της Γης πριν από 4.567 δισ. χρόνια.


Μετεωρίτης διαμέτρου 500 χλμ χτυπά τη Γη πριν από 65 εκ. χρόνια, δημιουργώντας «πυρηνικό χειμώνα» που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους και άνοιξε τον δρόμο για τα θηλαστικά.


H έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, το 1500 π.Χ., παρήγαγε νέφος που ξεπερνούσε τα 30 χλμ, και προκάλεσε τσουνάμι με κύματα ύψους 35-250 μέτρων.


Πριν από 6 εκ. χρόνια, η Μεσόγειος στέγνωσε καθώς η σεισμική δραστηριότητα έκλεισε τα στενά του Γιβραλτάρ απομονώντας τη λεκάνη της Μεσογείου.


Γη Χιονόμπαλα. Πριν από 700 εκ. χρόνια, η Γη υπέφερε από το δραματικό ψύχος. Το διοξείδιο άνθρακα των ηφαιστείων μπορεί να έσωσε τον πλανήτη μας από τον παγωμένο θάνατο.


Πριν από 200 εκ. χρόνια, οι 5 ήπειροι ήταν τμήματα μιας ενιαίας επιφάνειας ξηράς που οι επιστήμονες αποκαλούν Παγγαία. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών οδήγησε στην διάσπασή της.


Πριν από 251 εκ. χρόνια, ένα υπερ-ηφαίστειο στη Σιβηρία εκτοξεύει 2 εκ. κυβικά χιλιόμετρα λάβας, αφανίζοντας το 96% της ζωής στον πλανήτη μας.


Η (ανεξήγητη από τους επιστήμονες) έκλυση μεθανίου από τους ωκεανούς πριν από 55 εκ. χρόνια, προκάλεσε παγκόσμια θέρμανση βάζοντας τέλος στους παγετώνες.


Ο μετεωρίτης που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκ. χρόνια, προκάλεσε τσουνάμι ύψους 3 χλμ, ικανών να καταπιούν νησιά τόσο μεγάλα όσο η Μαδαγασκάρη.


Η αναπόφευκτη μετατροπή του Ήλιου σε ερυθρό γίγαντα θα καταστρέψει εντέλει τη Γη.


http://www.apocalypsejohn.com/

2 σχόλια:

 1. Καλησπέρα φίλε μου..πρώτα να σ'ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια στα σχόλια που έκανες στον κοινό φίλο μας Παύλο(Δημιουργία-Επικοινωνία)για το ποιήμα μου ''Βρώμικες ψυχές"που αναδημοσίευσε απο το ιστολόγιό μου και με τίμησε ιδιαίτερα.Δεν ήξερα το δικό σου ιστολόγιο και με χαρά διαπίστωσα πόσο ιδιαίτερο ποιοτικό και ενδιαφέρον είναι..συγχαρητήρια για την θεματολογία σου τα ιστορικά συναπαστικά σου ταξίδια και τις μοναδικές φωτογραφίες!απουσίασα για λίγες μέρες απο το ιστολόγιό μου,πιστεύω απο Δευτέρα να επανέλθω..θα χαρώ να τα λέμε.Η Θεσσαλονίκη βλέπω πολύ μπροστά..Καλό μήνα και καλό Σ/Κ να έχεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει λόγος να με ευχαριστείς για τα καλά μου λόγια,απεναντίας εμείς πρέπει να ευχαριστούμε αυτόν που μοιράζει απλόχερα κάτι πολύ δικό του βγαλμένο απ'τη ψυχή του και το οδοιπορικό της ζωής του.Η επικοινωνία είναι αυτό που λείπει απ'το σύγχρονο άνθρωπο και πόσο ανάγκη έχουμε(όσο και παράδοξο κι'αν ακούγεται)να ξεγυμνώνουμε κάπου κάπου τη μέσα σε τοίχους περιτριγυρισμένη ματαιοδοξία μας.
   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και πάντα προσπαθώ όσο μου το επιτρέπει ο λίγος χρόνος που μου απομένει στο τέλος της μέρας να προβάλω κάτι που θα ενδιαφέρει τους όποιους αναγνώστες σε ένα ιδιαίτερο και λίγο εξειδικευμένο ιστολόγιο.
   Το δικό σου ιστολόγιο το γνωρίζω εδώ και καιρό μιας και ένα κοντινό μου πρόσωπο(πιο κοντινό δεν γίνεται)είναι διαδικτυακή σου φίλη.
   Καλό σου μήνα από Θεσσαλονίκη μεριά.

   Διαγραφή