Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Επιβίωση μέχρι το τέλος του κόσμου
Η ζωή στη Γη θα διαρκέσει ακόμα δύο δισεκατομμύρια χρόνια, πιστεύει ο Βρετανός ερευνητής O’Malley-James. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό του μοντέλο, όλα τα φυτά, και στη συνέχεια και τα ζώα, μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα εξαφανιστούν. Το επόμενο δισεκατομμύριο στον πλανήτη μας θα απομείνουν μόνο τα βακτήρια, όμως στη συνέχεια θα πεθάνουν και αυτά.

Με τη γήρανση του Ήλιου η ποσότητα της ροής ενέργειας που εκπέμπει θα αυξηθεί, και συνεπώς στη Γη θα αυξηθεί η θερμοκρασία. Όμως η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί, υποστηρίζει ο Βρετανός. Εξαιτίας έλλειψης του ελεύθερου CO2 θα διαταραχθεί η διαδικασία της φωτοσύνθεσης των φυτών, τα οποία θα πεθάνουν, και χωρίς τα φυτά θα πεθάνουν και τα ζώα. Για όλη αυτή την αλυσίδα των γεγονότων ο επιστήμονας έδωσε περιθώριο ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Το επόμενο δισεκατομμύριο το ζωικό βασίλειο θα αποτελείται μόνο από βακτήρια, τα οποία ζουν σε ζεστούς αλμυρούς ωκεανούς και σε υπόγεια σπήλαια. Όλες οι φυσικές δεξαμενές νερού στο τέλος θα στεγνώσουν.

Η φωτοσύνθεση των φυτών όντως θα τερματιστεί, όμως για άλλο λόγο, αντιτίθεται η οικολόγος Νατάλια Ριαζάνοβα:

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς, η φωτοσύνθεση σε πολλά φυτά σταματά τουλάχιστον προσωρινά, ενώ όταν φτάνει τους 50 βαθμούς και πάνω – σταματά σε όλα τα φυτά.

Είναι μάλλον απίθανο ότι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθεί, πιστεύει η ειδικός. Αντιθέτως, αναμένεται ότι η αύξηση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα θα ζημιώσει τα περισσότερα είδη των ζώων.

Ακριβώς έτσι είναι γραμμένα όλα τα κλιματικά σενάρια των ειδικών του τεχνολογικού ινστιτούτου της Καλιφόρνιας και βασίζονται στην αύξηση και όχι στη μείωση της περιεκτικότητας του CO2 και των άλλων αερίων θερμοκηπίων. Σύμφωνα με τις προγνώσεις τους, τα γήινα πλάσματα θα «ψηθούν» σε 1,1 δισεκατομμύρια χρόνια από ένα ισχυρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο σήμερα παρατηρείται στην Αφροδίτη. Τα μόνα καλά νέα είναι ότι όταν ο Ήλιος θα αρχίσει να διογκώνεται, μετατρεπόμενος σε κόκκινο γίγαντα, θα γίνει μεγαλύτερος κατά δεκάδες φορές και θα καταπιεί τον Ερμή και την Αφροδίτη, όμως τελικά δεν θα φτάσε μέχρι τη Γη.

Τα ηλεκτρονικά μοντέλα του κλίματος που περιλαμβάνουν ολόκληρες εποχές, είναι πολύ ανακριβείς, είναι βέβαιος ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής της ατμόσφαιρας Αλεξάντρ Γκίνζμπουργκ:

Ότι βάλεις στον υπολογιστή αυτά και θα πάρεις: αν διδάξετε στον υπολογιστή ότι δύο επί δύο είναι επτά, έτσι και θα σας υπολογίζει. Τι θα απογίνει σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια; Μπορούμε να υποσχόμαστε οτιδήποτε θέλουμε, όπως ο Χότζα Νασρεντίν που είχε υποσχεθεί ότι σε 20 χρόνια θα μάθει σε γάιδαρο γράμματα.

Παρά την ποικιλία των λόγων με τους οποίους οι επιστήμονες συνδέουν το τέλος της ζωής στη Γη, όλους τους ενώνει ένας που είναι και ο βασικός. Τα αστέρια του ηλιακού τύπου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους περνούν από το στάδιο του κόκκινου γίγαντα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο Ήλιος θα αποφύγει μια τέτοια μοίρα.
Μπορίς Πάβλιστσεφ
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_07_11/227032084/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου