Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Πως ο δορυφόρος S.M.O.S. κατέγραψε τις τιμές ρεκόρ της υγρασίας του εδάφους πριν τις καταστρεπτικές πλημμύρες στη κεντρική Ευρώπη.



Η υγρασία του εδάφους από τον SMOS


Ο δορυφόρος SMOS καταγράφει τιμές ρεκόρ στην υγρασία του εδάφους πριν την πλημμύρα
Καθώς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν τις πιο εκτενείς πλημμύρες των τελευταίων αιώνων, οι μετεωρολόγοι ελπίζουν ότι ο δορυφόρος SMOS της ESA θα βοηθήσει στο μέλλον στη βελτίωση της ακρίβειας για την πρόβλεψη των πλημμυρών.




Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η αποστολή Soil Moisture and Ocean Salinity - SMOS (στα ελληνικά Υγρασία του Εδάφους και Αλατότητα των Ωκεανών) παρακολουθεί την ποσότητα του νερού που συγκρατείται στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους και τη συγκέντρωση του άλατος στο ανώτερο στρώμα του θαλασσινού νερού.

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν περισσότερα για το πώς το νερό ανακυκλώνεται μεταξύ των ωκεανών, της ατμόσφαιρας και της γης - κύκλος του νερού της Γης. Μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στη βελτίωση των καιρικών προβλέψεων.

Η μαζικές πλημμύρες από τις οποίες υποφέρει σήμερα η κεντρική Ευρώπη προκλήθηκαν από μια υγρή άνοιξη και τις ξαφνικές δυνατές βροχές.

Ο SMOS σε τροχιά


Ο SMOS φέρει ένα καινοτόμο αισθητήρα μικροκυμάτων για να συλλαμβάνει τις εικόνες της "φωτεινότητας της θερμοκρασίας" για να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με την υγρασία του εδάφους.

Πριν από τις καταρρακτώδεις βροχές, ο SMOS έδειξε ότι τα εδάφη στη Γερμανία παρουσιάζουν υγρασία σε επίπεδα ρεκόρ - στην πραγματικότητα, τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.

Η κινούμενη εικόνα παραπάνω δείχνει τα υγρά εδάφη με αποχρώσεις του μπλε και τα πιο στεγνά εδάφη με αποχρώσεις του κίτρινου.

Ο επιστήμονας της αποστολής SMOS της ESA , Matthias Drusch , εξηγεί, "Τα δεδομένα από τον SMOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του κορεσμού του εδάφους.

Η χαρτογράφηση των πλημμυρών μέσω του Διεθνή Χάρτη

"Στο τέλος του Μαΐου βλέπουμε ότι το έδαφος ήταν σχεδόν πλήρως κορεσμένο, με τιμές ρεκόρ για την υγρασία. Περισσότερη βροχή σήμαινε ότι αμέσως το νερό θα άρχιζε να ρέει καθώς το πλεόνασμα του νερού δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί από το έδαφος, και αυτό ήταν που οδήγησε σε αυτές τις φοβερές πλημμύρες.

"Τα κέντρα Αριθμητικής Πρόβλεψης Καιρού ( Numerical Weather Prediction centers ) εξετάζουν σήμερα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δεδομένα SMOS για τη βελτίωση των προβλέψεων του καιρού και των πλημμυρών, ελπίζοντας πως έτσι θα είμαστε σε καλύτερη θέση στο μέλλον να προβλέψουμε αυτά τα γεγονότα με μεγαλύτερη ακρίβεια."

Οι δορυφορικές αποστολές, όπως οι Γερμανικές TerraSAR-X και RapidEye παρέχουν εικόνες για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανακούφισης σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών μέσω του Διεθνή Χάρτη για το Διάστημα και τις Μεγάλες Καταστροφές ( International Charter Space and Major Disasters ).
















http://www.esa.int/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου