Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ο δεκάλογος του Αστροπαρατηρητή



του Χρήστου Σωτηρόπουλου
Η αστροπαρατήρηση είναι χόμπι. Ως χομπίστας κάποιος μπορεί να είναι πολύ σοβαρός και αφοσιωμένος και άλλος απλά να διασκεδάζει με την ιδέα του αγνώστου. Όπως και να έχει θα πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας μερικά βασικά πράγματα ώστε όλοι να περνάμε καλά.

1. Φροντίζουμε να φτάνουμε την ώρα που έχουμε πει. Ο λόγος είναι ότι τα φώτα των αυτοκινήτων χαλάνε την νυχτερινή μας όραση που τόσο χρειαζόμαστε για να παρατηρήσουμε καθαρά μερικά πολύ αμυδρά αντικείμενα στον ουρανό.

2. Για τον ίδιο λόγο φροντίζουμε τα κινητά μας, οι φακοί μας και οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός να είναι καλυμμένη με κόκκινη ζελατίνα που μπορούμε να προμηθευτούμε από όλα τα βιβλιοπωλεία.

3. Δεν περπατάμε άσκοπα ανάμεσα στα τηλεσκόπια, είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουμε ζημιά, ακόμα κα να ρίξουμε κάτω ένα τηλεσκόπιο στο σκοτάδι.

4. Προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και ήσυχοι. Η παρατήρηση θέλει υπομονή και συγκέντρωση.

5. Δεν βιαζόμαστε να κοιτάξουμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Πολλές φορές το αντικείμενο που κοιτάμε μπορεί να είναι αμυδρό και δύσκολο και με την πρώτη να απογοητευτούμε. Δεν μας βιάζει κανείς, οπότε περάστε περισσότερο χρόνο κοιτώντας, σχολιάζοντας, καταγράφοντας αυτό το οποίο βλέπετε.

6. Ερχόμαστε προετοιμασμένοι. Κόκκινος φακός, μπλοκ για σημειώσεις, νερό, μπλούζα η τζάκετ για το κρύο. Ένα μικρό καρεκλάκι για ξεκούραση, ένα ζευγάρι κιάλια αν έχουμε στο σπίτι που με την καθοδήγηση των πιο έμπειρων μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε πολλά αντικείμενα στον ουρανό.

7. Καλό θα ήταν να μην ρωτάμε πόσο κοστίζουν όλα αυτά τα οποία βλέπουμε. Ο κάθε ερασιτέχνης που αγαπάει το χόμπι του δίνει μια μικρή περιουσία για να έχει ένα αξιόλογο εξοπλισμό για τον οποίο ίσως νιώθει άβολα να λέει πόσο κοστίζει. Φανταστείτε κάθε φορά που σας έβλεπε κάποιος να φοράτε την καινούρια σας μπλούζα να σας ρώταγε πόσο κάνει.

8. Αν θέλετε να αγοράσετε τηλεσκόπιο και είστε αρχάριος ΜΗΝ Το ΚΑΝΕΤΕ. Ελάτε σε μερικές παρατηρήσεις, δείτε από τα τηλεσκόπια των άλλων, γνωρίστε τον ουρανό και μετά συζητάμε για τηλεσκόπια. Ξεκινήστε με ένα ζευγάρι κιάλια!

9. Όταν έρθει η ώρα να φύγουμε ενημερώνουμε τους υπόλοιπους για να προφυλαχθούν από τα φώτα του αυτοκινήτου μας. Κάποιοι μπορεί να βγάζουν αστροφωτογραφίες μεγάλου χρόνου οι οποίες μπορούν να καταστραφούν.

10. Αν αναρωτιέστε πως όλοι εμείς ξέρουμε τόσα πολλά για τον ουρανό θα προδώσω το αιώνιο μυστικό της γνώσης που περνάει μόνο από αστρονόμο σε αστρονόμο... Διαβάζουμε! Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία αστρονομίας στην αγορά, αστροχάρτες, προγράμματα για τον υπολογιστή σας. Τον χειμώνα που εξαιτίας των καιρικών συνθηκών οι παρατηρήσεις είναι περιορισμένες διαβάζουμε.

Ελπίζω αυτός ο μικρός δεκάλογος να ήταν κατατοπιστικός και ενημερωτικός.


Καθαρούς ουρανούς

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Θα παραμείνω στην ταπεινή μου διόπτρα busnell μέχρις ότου καταφέρω να συμμετάσχω σε μια τέτοια συνάντηση και να δω από τα τηλεσκόπια των άλλων...
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπομονή φίλη μου Λιακάδα και όλο και κάποιο αστροπάρτυ θα γίνει κοντά στη γειτονιά σου.
    Τα busnell απ'ότι ξέρω υπάρχουν είτε σε διόπτρες είτε σε μονοκυάλια εώς 50mm προσαρμοσμένα σε μικρό τρίποδα,που σε σκοτεινό ουρανό όλο και κάτι θα δεις αλλά μην έχεις προσδοκίες γιατί είναι κατασκευασμένα για επίγειες παρατηρήσεις μιας και δεν έχεις τη δυνατότητα να αλλάζεις προσοφθάλμια έτσι ώστε να μεγαλώσεις τις μεγεθύνσεις σου.
    Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή