Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Όταν ευθυγραμμίζονται Γη – Ήλιος – Άρης


… διακόπτεται η επικοινωνία με τα διαστημικά σκάφη που εξερευνούν τον Άρη

Η Γη, ο Ήλιος και ο Άρης βρίσκονται σχεδόν στην ίδια ευθεία από τις 4 Απριλίου. Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαΐου, περίπου.
Καθώς ο ήλιος θα παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Άρη το διαστημικό ρόβερ Curiosity, που εξερευνά την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από τον περασμένο Αύγουστο, δύσκολα θα επικοινωνεί με τη Γη. Έτσι το επιστημονικό προσωπικό της NASA που χειρίζεται το ρόβερ μπορεί να κάνει διακοπές…
Αλλά δεν είναι μόνο το Curiosity που επικοινωνεί με τη Γη από τον Άρη.
Tις μεταδόσεις του συνεχίζει από τον Ιανουάριο του 2004 (!) και το διαστημικό ρόβερ,Opportunity (σπάζοντας όλα τα ρεκόρ),
όπως επίσης και τα τρία διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη: το Mars Odyssey ,και Mars Reconnaissance Orbiter της NASA αλλά και το Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Όσο θα διαρκεί η ανώτερη σύνοδος του Άρη, η παρεμβολή δηλαδή του Ήλιου μεταξύ Γης και Άρη, όλα τα παραπάνω διαστημικά σκάφη ουσιαστικά διακόπτουν την επικοινωνία τους με την Γη και αποθηκεύουν τα δεδομένα που συλλέγουν για να τα αποστείλουν όταν το φαινόμενο λάβει τέλος – μετά την 1η Μαΐου.

Δείτε το σχετικό βίντεο της NASA:
Πότε θα επαναληφθεί η ευθυγράμμιση Γης – Ήλιου – Άρη;

Οι περίοδοι περιστροφής της Γης και του Άρη γύρω από τον Ήλιο είναι:
και ημέρες, αντίστοιχα. Έστω ότι σε χρόνο , οι επιβατικές ακτίνες Γης και Άρη διαγράφουν γωνίες και .
Θα ισχύει (υποθέτοντας κυκλικές τροχιές):
ή

Πρόκειται για την εξίσωση που υπολογίζει την συνοδική περίοδο. Aντικαθιστώντας τις περιόδους περιστροφής προκύπτει ότι η ευθυγράμμιση Γης – Ήλιου – Άρη θα επαναληφθεί σε περίπου 26 μήνες.
http://physicsgg.me/

6 σχόλια:

  1. Φίλε μου το ιστολόγιό σου(όπως και της συζύγου σου) το παρακολουθώ καθημερινά και τα βρίσκω εξίσου ενδιαφέροντα.Το διάστημα, η φαντασία και τα μυστήρια ήταν πάντα εκείνα που μου αποσπούσαν την προσοχή.Προς Θεού όμως σε λογικά πλαίσια.., αν κι αυτά που με "τραβάνε" είναι τα παράλογα!αχαχα!
    Γνώριζα σχετικά για ευθυγραμμίσεις πλανητών και δορυφόρων κι όσα αναφέρεις τα βρίσκω εξίσου ενδιαφέροντα.Θα ΄θελα να ρωτήσω όμως γι΄ αυτόν τον κομήτη που έπεσε εάν ήταν πραγματικός ή "κατασκευασμένος".Και γιατί δε μπορούσε ν΄ ανιχνευθεί απ΄ τα υπερσύγχρονα ραντάρ, ειδικά όταν αυτός πριν μπει στην ατμόσφαιρα ήταν και πιο μεγάλος.Πολλά ερωτήματα έθεσα και με συγχωρείς... σαν μικρό παιδί κάνω!αχαχα!
    Καλό σου βράδυ κι ότι απορία έχω θα τη λέω... δεν μπορώ!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νίκο σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου και ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης μου στο σχόλιο σου.
      Ασφαλώς και μπορείς να ρωτάς για τη κάθε απορία που ενδεχομένως γεννιέται στο μυαλό σου εμείς εδώ είμαστε να βοηθήσουμε και προς αποφυγήν πάσας παρεξήγησης δεν διεκδικώ το τίτλο του ξερόλα!
      Οι ευθυγραμμίσεις πλανητών και φυσικών δορυφόρων είναι ένα απολύτως φυσικό ,προβλέψιμο φαινόμενο που έχει συμβεί και θα ξανασυμβεί για όσο καιρό ακόμη καίει το άστρο μας.
      Θα σε διορθώσω λέγοντας σου πως αυτό που έπεσε στα Ουράλια δεν ήταν κομήτης αλλά ένας μικρός μετεωρίτης και η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να μας προστατέψει αρκετά από την εισβολή αντικειμένων με διάμετρο μέχρι 50 μέτρα, όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα με μεγαλύτερη διάμετρο που διασχίζουν την τροχιά της Γης.
      Τώρα στην πολύ εύλογη απορία σου γιατί δεν τον ανιχνεύουν τα σύγχρονα ραντάρ η απάντηση είναι ότι τα αντικείμενα δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά, καθώς υπηρεσίες επαγρύπνησης στη NASA και την ευρωπαϊκή ESA εστιάζονται σε αντικείμενα διαμέτρου άνω των 100 μέτρων.
      Αυτά τα ολίγα ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
    2. Και κάτι που ξέχασα να σχολιάσω είναι πως εάν αυτό που έπεσε ήταν κομήτης όπως έγραψες τώρα θα ήμασταν όλοι αγγελούδια με ξανθά μαλλιά και λευκές φτερούγες στη πλάτη
      Υ.Γ.Εξαιρείται η xibalba,ότι και να κάνει αυτή θα πάει στη κόλαση!!!!

      Διαγραφή
    3. Η Xibalba αγαπητέ, "είναι" η κόλαση, της αλλοδαπής (άρα γλιτώνει και τα έξοδα μεταφοράς)Ή καλύτερα και ποιο σωστά, είναι ουδέτερο το xibalba (Κάτω κόσμος).Κι εγώ η Θεά εκπρόσωπος αυτού, που πληρώ και τις άνωθεν προυποθέσεις(εν μέρει) ως τα ξανθά μαλλιά!Για τα φτερά δεν βρήκα καλό πατρόν...
      Άλλωστε κι ο διάβολος άγγελος ήτω (πριν αλλάξει στυλίστικά)!
      Φιλιά καλό μας ξημέρωμα

      Διαγραφή
    4. Τι να σας πω βρε παιδιά... έχετε δίκιο!Αντί να πω αστεροειδής είπα κομήτης.Είμαι επιεικώς απαράδεκτος.Πάντως και τ΄ αεροπλάνα είναι μικρότερα των 100 μέτρων και τα ραντάρ τα εντοπίζουν.
      Όσο για την κόλαση αυτό ισχύει γενικά για το γυναικείο φύλο κι όχι μόνο για την Xibalba!;Έχουν μοναδικό χάρισμα να σε πηγαίνουν όπου θέλουν... στην κόλαση ή στον παράδεισο!αχαχα!(πλάκα κάνω!)
      Να ΄στε πάντα καλά κι ευτυχισμένοι!:-)

      Διαγραφή
    5. Ναι αλλά ξεχνάς μια βασική παράμετρο Νίκο μου:Τα αεροπλάνα πετούν εντός της γήινης ατμόσφαιρας και δεν προέρχονται από το διάστημα.
      Όσο για την κυρία παραπάνω τι να πω όλος ο κόσμος την αποκαλεί τρελή,όλα τα άλλα περιττεύουν.

      Διαγραφή