Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Χιγκς: «Είμαι άθεος. Μην το λέτε πια σωματίδιο του Θεού»


«Πρώτα απ’ όλα, είμαι άθεος. Επομένως μην το αποκαλείτε σωματίδιο του Θεού».

Ο 83χρονος Πήτερ Χίγκς φαίνεται πια πως…μπούχτισε να διαβάζει και να ακούει όλο τον κόσμο να προσδίδει στο πιο διάσημο –πλέον – σωματίδιο του κόσμου Θεϊκή προέλευση.

Ο Χίγκς που ζει στο Εδιμβούργο και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ήταν μεταξύ των τεσσάρων- πέντε επιστημόνων που προέβλεψε με την πιο εμπεριστατωμένη θεωρία την ύπαρξη του, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει το σωματίδιο στο Σύμπαν, αλλά δεν αποδέχεται ότι αποτελεί δημιούργημα μιας ανώτατης οντότητας.

Το παρατσούκλι «σωματίδιο του Θεού», δόθηκε στο σωματίδιο (μποζόνιο) όπως λέει ο Χιγκς, αρχικά σαν αστείο. «Και μάλιστα όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο αστείο».

Το εμπνεύστηκαν ως τίτλο ενός δημοφιλούς επιστημονικού βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1993, ο Λίον Λίντερμαν, κάτοχος βραβείου Νόμπελ, και ο Ντικ Τέρεσι, συγγραφέας επιστημονικών θεμάτων.

Ο Λέντερμαν είχε γράψει στο βιβλίο ότι «το μποζόνιο κατέχει τόσο εξέχουσα θέση στη φυσική σήμερα, διαδραματίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε στη δομή της ύλης, ακόμη κι αν είναι ακόμη άφαντο, ώστε του προσέδωσα το παρατσούκλι σωματίδιο του Θεού».

Ο Λέντερμαν παραδέχεται βέβαια ότι ο τίτλος του βιβλίου, αντί για God particle (σωματίδιο του Θεού) θα ήταν πιο ορθός αν γραφόταν ως Goddamn particle (Αναθεματισμένο σωματίδιο) αλλά «ο εκδόπτης δεν θα μας άφηνε».

Ο Πήτερ Χιγκς, ο γνωστότερος ίσως εν ζωή επιστήμονας σήμερα, είπε στο BBC ότι ο χαρακτηρισμός σωματίδιο του Θεού είναι παραπλανητικός και δεν θα έπρεπε να είχε αποδοθεί.

2 σχόλια:

 1. Κάποιοι τελικά μόλις γίνουν φίρμες και τα ΄κονομήσουν, θέλουν στη συνέχεια να γίνονται εκκεντρικοί.Φαίνεται πως ανακάλυψε πως δεν υπάρχει Θεός και μας το κρύβει!αχαχα!
  Κι άντε δεν υπάρχει... τουλάχιστον Διάβολος υπάρχει;Να μας πει ο κύριος, καθότι μας "έπεισε" πως γίναμε απ΄ την αστρόσκονη!
  Πάντως αμέσως τσίνησε!Δικός μου είναι..!αχαχα!
  Χαρούμενο απόγευμα!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μην γίνεσαι κακός φίλε Νίκο,Ο Χίγκς είναι ζωντανός θρύλος στην επιστήμη της φυσικής.
  Από την άλλη καταλαβαίνω γιατί τον αποπαίρνεις,επειδή λόγω συλλογικής προτίμησης(βάζελος) δεν τα πας καλά με τους θρύλους!!
  Εχεις φως,η απουσία του φωτός φέρνει το σκότος.
  Εχεις ζέστη η απουσία της ζέστης φέρνει το κρύο.
  Συνεπώς Νίκο μου η απουσία του θεού φέρνει τον ακατανόμαστο ή και το αντίθετο.
  δεν είναι δικά μου λόγια του μεγάλου Αλβέρτου είναι..
  Ευχαριστώ για το σχόλιο καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή