Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια έκαψε τον πλανήτη

Αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια έκαψε τον πλανήτη

Ο αστεροειδής που προσέκρουσε στη Γη προκάλεσε φωτιές σε όλο τον πλανήτη και η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα έφθασε τους 1.400 βαθμούς Κελσίου
Φωτιές σε κάθε γωνιά της Γης, που κατέκαψαν σχεδόν κάθε δέντρο και αφάνισαν το 80% της ζωής, φαίνεται να προκάλεσε η πτώση του μεγάλου αστεροειδούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Η ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον Ντάγκλας Ρόμπερτσον από το Ινστιτούτο Ερευνας στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και οδηγήθηκαν στη διαπίστωση ότι η πτώση του αστεροειδούς ρευστοποίησε τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων, οι οποίες εκτοξεύτηκαν πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Οταν αυτό το υλικό άρχισε να πέφτει ξανά στη Γη, θέρμανε την ατμόσφαιρα σε τέτοιο βαθμό - η θερμοκρασία εκτιμάται ότι έφθασε στους 1.400 βαθμούς Κελσίου - σκοτώνοντας κάθε έμβιο οργανισμό που δεν ήταν προστατευμένος, είτε βρισκόταν στην ξηρά είτε στη θάλασσα. Καθώς το υλικό έφθανε στην ανώτερη ατμόσφαιρα και πάνω από αυτήν συμπυκνωνόταν σε κόκκους με μέγεθος ρυζιού.
«Αν υπήρχε κάποιος άνθρωπος στη Γη τότε, θα ήταν σαν να καθόταν για δυο-τρεις ώρες πάνω σε μια ψησταριά», είπε ο Ρόμπερτσον. Η ατμόσφαιρα για μερικές ώρες μετά την πτώση του αστεροειδούς εξέπεμπε ερυθρό χρώμα. Η συνολική ποσότητα της θερμότητας που προκλήθηκε από την υπέρυθρη ακτινοβολία ήταν αντίστοιχη με την έκρηξη βόμβας ενός μεγατόνου κάθε 7,5 χιλιόμετρα σε όλη την έκταση της Γης. Μία βόμβα υδρογόνου ενός μεγατόνου έχει περίπου την ίδια εκρηκτική ισχύ με 80 ατομικές βόμβες όπως εκείνη που ρίχτηκε στη Χιροσίμα. Η πρόσκρουση του αστεροειδούς στη Γη φαίνεται να απελευθέρωσε 100 εκατομμύρια μεγατόνους ενέργειας, λέει ο Ρόμπερτσον.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research - Biogeosciences».

2 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση και γνωστή αυτή η ιστορία με τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.Τι να πρωτοπιστέψει κανένας με τόσα και τόσους προφήτες που ακούει.Οπότε μόνο ακούει κι ότι θέλει πιστεύει!
  Την καλημέρα μου!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοίταξε Νίκο κάποια πράγματα είναι αληθινά και αποδεδειγμένα τέκνα μακροχρόνιας έρευνας,μελέτης,και ατέλειωτης προσπάθειας.
  Ο αστεροειδής που ευθύνεται για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι πέρα για πέρα αληθινό γεγονός και να μην ξεχνάμε ο κρατήρας που δημιούργησε στο κόλπο του Μεξικού είναι ακόμη εκεί για να μας το θυμίζει.
  Υπάρχουν στοιχεία ότι ο κρατήρας Τσικσουλούμπ (Cráter de Chicxulub) διαμορφώθηκε όταν χτύπησε ένας μεγάλος μετεωρίτης τη γη 65 εκατομμύρια έτη πριν, κάτι που μπορεί να οδήγησε στο γεγονός της κρητιδικής-τριτογενούς εξόντωσης.
  Ευχαριστώ για το σχόλιο καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή