Ακόμη και όταν δεν κινούμαστε,συμμετέχουμε,χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε,σε μια σειρά κινήσεων.Ας δούμε μερικές από αυτές.
Πρώτα και κύρια ακολουθούμε την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.Η ταχύτητα αυτής της κίνησης έχει να κάνει με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.Στον Ισημερινό είναι 1.670 km/h ,ενώ στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος είναι κάπως μικρότερη.
Ταυτόχρονα όμως ακολουθούμε την Γη στην περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, με ταχύτητα περίπου 107.000 km/h
Επιπλέον όλο το ηλιακό μας σύστημα κινείται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας,διαγράφοντας έναν κύκλο κάθε 225 δισεκατομμύρια χρόνια.Καθώς ο Ήλιος απέχει περίπου 27.000 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία,η τροχιά αυτής της κίνησης φτάνει τα 170.000 έτη φωτός.
Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς,διαπιστώνουμε ότι το ηλιακό μας σύστημα κινείται γύρω από το κέντρο του γαλαξία με ταχύτητα περίπου 800.000 km/h
Η κίνηση όμως αυτή δεν είναι η τελευταία.Από εδώ και στο εξής,όμως,οι αποστάσεις γίνονται ασύλληπτες,και στους υπολογισμούς των ταχυτήτων υπεισέρχονται μεγάλες αβεβαιότητες.
Στην τοπική ομάδα γαλαξιών,ο γαλαξίας μας κινείται ως προς τον γειτονικό γαλαξία Ανδρομέδα, με ταχύτητα περίπου 440.000 km/h κάτι που ίσως οδηγήσει σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια τους δυο γαλαξίες σε σύγκρουση.
Επιπλέον,φαίνεται ότι όλη η τοπική μας ομάδα γαλαξιών έλκεται από ένα τεράστιο υπερσμήνος γαλαξιών περίπου 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.Το έχουμε βαφτίσει <> (<>) και κινούμαστε προς αυτόν με 2.200.000 km/h.
Τέλος, συμμετέχουμε στη διαστολή του Σύμπαντος, αλλά εδώ πρόκειται για τη διαστολή του ίδιου του χώρου, και όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.Δεν πρόκειται δηλαδή για κίνηση με την κλασική έννοια.
Καλησπέρα Ευτάστριε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εικόνα είναι τρομακτικά υπέροχη και η φράση που μου έρχεται στο νου, κοιτώντας την, είναι "Είμαστε μια ανακατανομή του ΤΙΠΟΤΑ..."του κ.Νανόπουλου.
Καταπληκτικό!!!
Θα ήθελα να μου επιτρέψεις να το αναρτήσω.
Φιλιά κι ένα καλό βράδυ να έχεις.
Ευχαριστώ για για τα καλά σου λόγια xibalba μου και βέβαια μπορείς να το αναδημοσιεύσεις μεγάλη μου τιμή βεβαίως βεβαίως!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Ευτάστριε και σ ευχαριστώ!Μόνο που το έμπλούτησα με μία έξτρα εικόνα...την γνωρίζεις άλλωστε την συμπάθειά μου σ αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχουμε.
Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που δίνεις την "αίσθηση" της... κίνησής μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά είναι εντυπωσιακό όταν κάποιος κάτσει και συλλέξει όλες μαζί τις κινήσεις στις οποίες συμμετέχουμε. Μοιάζει σχεδόν ασύλληπτο για τους περισσότερους και μάλλον είναι άλλωστε!
Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να υπολογιστεί μια γραμμικού τύπου ταχύτητα για το κάθε επιμέρους σώμα που συμμετέχει σε αυτά τα συστήματα, ακριβώς επειδή, η ίδια η κίνησή του, δεν είναι γραμμική. Άρα, άλλες στιγμές είναι μεγαλύτερη και άλλες μικρότερη. Και εννοώ για την κίνηση του σώματος προς μία επιλεγμένη κατεύθυνση τη φορά.
Άλλωστε, ακόμα και το να προσδιορισθεί η "κατεύθυνση", π.χ. ως φυσικό σημείο προορισμού, σ' ένα τόσο σύνθετο και τεράστιο υπερσύστημα, μοιάζει από μόνο του αδύνατον.
Χάρηκα για την προσέγγισή σου! Δημιουργεί εύκολα, δύσκολες εικόνες!
Φίλε μου cosmos πρώτα απ'όλα θέλω να σε καλώς ορίσω στο blog μου και να σε ευχαριστήσω για το χρόνο αλλά και για το σχόλιο σου και θέλω να συμπληρώσω τα εξής:
ΔιαγραφήΣτον πεπερασμένο και καμπύλο χώρο, οι αποστάσεις που χωρίζουν τους γαλαξίες δεν είναι ευθύγραμμες και ο χώρος "έχει" τη μέγιστη απόστασή του μόνο ως προς το φως.
Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου διότι σε απόσταση μικρότερου μήκους παρατηρούμε μικρότερη ταχύτητα απομάκρυνσης ενώ στην πιο μεγάλη απόσταση παρατηρούμε τη μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτό το φαινόμενο θυμίζει τη γραμμική ταχύτητα στην κυκλική κίνηση όπως εύστοχα και συ αναφέρεις η οποία συνάδει με τη σταθερά του hubble με μια μικρή διαφορά ότι στη προκειμένη περίπτωση λείπει και ένας ρυθμός επιτάχυνσης που περιέχεται μέσα στη σταθερά της βαρύτητας G.
Καλό σου βράδυ.