Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτάζοντας τους αέναους κύκλους της Φύσης


Μετά από τον τόσο θόρυβο που έχει γίνει γύρω από αυτή τη μέρα (21-12-2012), σχεδόν λησμονήσαμε μία πιο σημαντική αλλά και φυσική σημασία της όπως επισημαίνει κι xibalba, στην τόσο όμορφη και γιορταστική ανάρτησή της, που την ευχαριστώ για την άδεια της για   αναδημοσίευση.


Μετά από μία ολιγοήμερη παύση των αναρτήσεων μου,διόλου τυχαία βέβαια, αφού ο λόγος της επιλογής της σημερινής ημέρας είναι και πάλι "φυσικός" και συνάμα γιορτινός, στην εξέλιξή του.
Αφορμή, το ζεύγμα της φύσης με την ανθρώπινη ανάγκη,  για εξύμνηση των φυσικών κύκλων (ή φαινομένων) μέσα από  τις  τελετές λατρείας, που κρατούν ως σήμερα.
Έτσι η ημέρα αυτή, που είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου, το Χειμερινό Ηλιοστάσιοξεκινάει...






 Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην ημέρα αυτή, πολύ πριν καν υπάρξει ο μήνας Δεκέμβρης.


Οι κύριοι, Δανέζης και Θεοδοσίου σε απόσπασμα της εκπομπής "το Σύμπαν που αγάπησα", μας δίνουν πληροφορίες των Ηλιολατρικών δοξασιών.Εξηγώντας την καταγωγή των Χριστουγέννων και των εθίμων τους, που είναι πια παραδόσεις των λαών.





  τα τρία μέρη της εκπομπής: http://www.youtube.com/watch?v=w7kvdTkUE0o
                                               http://www.youtube.com/watch?v=TsobH8On-As
                                               http://www.youtube.com/watch?v=3IhST4-IXVQ




Χειμερινό Ηλιοστάσιο ή Χειμερινή Τροπή λέγεται το σημείο που βρίσκεται ο
 Ήλιος κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, όπου έχει τη μικρότερη απόκλιση του: -23 27'.
Ηλιοστάσιο ή Τροπή ονομάζονται τα δύο σημεία της εκλειπτικής στα οποία βρίσκεται οΉλιος στις 22 Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο) και 22 Δεκεμβρίου (Χειμερινό Ηλιοστάσιο), στα οποία έχει τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη απόκλιση του: 23 27' και -23 27', αντίστοιχα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στα Ηλιοστάσια φαίνεται σα να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του. Εκεί οφείλεται το όνομα "ηλιοστάσιο". Ενώ το όνομα "Τροπή" οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης, διότι ενώ τις προηγούμενες μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, για παράδειγμα, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Η ευθεία που ενώνει τα δύο ηλιοστάσια λέγεται γραμμή των τροπών και είναι κάθετη στη γραμμή των ισημεριών.


2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σου εύχομαι
    να περάσεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους όσο καλύτερα γίνεται αυτές τις μέρες!
    Σου στέλνω ένα μεγάλο γιορτινό φιλί και ...
    Καλά Χριστούγεννα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ levina μου για τις ευχές σου που είναι αληθινές και βγαλμένες από τη καρδιά σου.
      Σου εύχομαι να περάσεις τις πιο χαρούμενες γιορτές φέτος,όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος γιατί πραγματικά οι καιροί είναι δύσκολοι και σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς μόνο αν είναι ο ένας πιο κοντά στον άλλο μπορούμε να βγούμε δυνατοί και πιο σοφοί.Αν περιμένεις το θαύμα η κάποιον να σε σώσει καηκες μόνο εμείς οι μικροί και οι πολλοί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.φιλιά και χρόνια σου πολλά.

      Διαγραφή