Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μετρώντας τα άστρα ενός γαλαξία




O γαλαξίας ESO 318-13

Η εικόνα προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Οι λαμπερές κουκκίδες στο μέσον της εικόνας αποτελούν τα άστρα του γαλαξία ESO 318-13. Παρά το γεγονός ότι ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, τα άστρα του φαίνονται στην φωτογραφία τόσο καθαρά και φωτεινά που θα μπορούσε κανείς να τα μετρήσει ένα-ένα!
Εκτός όμως από τον γαλαξία ESO 318-13 στην εικόνα βλέπουμε και πολλά άλλα φωτεινά ουράνια αντικείμενα. Μερικά απ΄αυτά λάμπουν πολύ πιο έντονα – έως εκτυφλωτικά – σε σχέση με τη «σκόνη» των άστρων του γαλαξία ESO 318-13, διότι βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη Γη.
Για παράδειγμα το εξαιρετικά λαμπρό άστρο που βρίσκεται στο μέσον της εικόνας φαίνεται να βρίσκεται μέσα στον γαλαξία. Όμως πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί η προοπτική. Το άστρο αυτό βρίσκεται στον γαλαξία μας, στον δικό μας γαλαξία, και λάμπει τόσο έντονα γιατί βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας σε σχέση με τον ESO 318-13.
Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε επίσης διάσπαρτους μικροσκοπικούς λαμπερούς δίσκους, που είναι πολύ πιο μακρινοί γαλαξίες.
Στην επάνω δεξιά γωνία, φαίνεται καθαρά ένας ελλειπτικός γαλαξίας, που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ESO 318-13, αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση απ’ αυτόν.
Παρατηρείστε επίσης στο μέσον της εικόνας προς τα δεξιά, έναν μακρινό σπειροειδή γαλαξία που φαίνεται να βρίσκεται «μέσα» στον ESO 318-13.
Οι γαλαξίες σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από κενό χώρο, και μπορούν να είναι διαφανείς στο φώς που προέρχεται από αστρικά αντικείμενα που βρίσκονται πίσω απ’ αυτούς. Έτσι προκαλείται η «επικάλυψη» γαλαξιών, ένα φαινόμενο που παρατηρείται αρκετά συχνά.
www.nasa.gov

Physicsgg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου