Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Βροχή μετεωριτών 5 έως 12 Νοεμβρίου



Οι προβλέψεις λένε ότι οι παρατηρητές του ουρανού πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για μετεωρίτες (fireballs) της νύχτες του 5 έως 12 Νοεμβρίου όταν η Γη εισέρχεται σε ένα σμήνος από χαλικώδη συντρίμμια από τον κομήτη Encke. Μετεωρίτες στο μέγεθος όσο μικρές πέτρες θα χτυπούν τη γήινη ατμόσφαιρα με 25 km / s και θα παράγουν ένα αργό ψιλόβροχο πολύ φωτεινό έξω από τον αστερισμό του Ταύρου.

Στις 2 του Νοέμβρη, ο Salvador Aguirre φωτογράφισε μια βολίδα πάνω από το Hermosillo, στο Μεξικό. Σε κύκλο, είναι η βολίδα που ήταν ακόμη πιο φωτεινή και από την Σελήνη. Ο Aguirre, ο οποίος εκτιμά το αστρονομικό μέγεθος του αντικειμένου που φωτογράφησε, να είναι -18. Αυτό σημαίνει ότι η βολίδα ήταν 100 φορές πιο φωτεινή από μια πανσέληνο (magn. -13).

Οι Taurids που θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες είναι αργές με ταχύτητες (27 km / s), ενώ αντίστοιχα οι Orionids είναι πολύ πιο γρήγορες, με ταχύτητες που φτάνουν τα (66 km / s)

4 σχόλια:

  1. ευχαριστούμε για τις ωραίες πληροφορίες..
    σήμερα είναι η τελευταία ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι δελφινάκι σήμερα είναι αν κοιτάξεις νότιο-ανατολικά ίσως δεις και κανένα πεφταστέρι!
    Αλλά κι'αν δεν δείς κοιτώντας ψηλά εκεί που σου είπα προηγουμένως θα παρατηρήσεις δυο αστέρια να λάμπουν με το ένα απ'τα δυο να έχει κόκκινο χρώμα.
    Το άστρο λοιπόν με το κόκκινο χρώμα είναι ο Αλτεμπάραν(α ταύρου ή το μάτι του ταύρου)και το άλλο το πιο λαμπρό που δεν είναι αστέρι βεβαίως βεβαίως αλλά ο πλανήτης Δίας.
    Διόρθωση:το νότιο-ανατολικά ισχύει για γεωγραφικό πλάτος Θεσσαλονίκης.Για την Κύπρο που είσαι εσύ δεν έχεις να κοιτάξεις πουθενά αλλού παρά μόνο στο ζενίθ κατά τις 11 δηλαδή ακριβώς πάνω από το κεφάλι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :(( ωω σημερα ειδα την απαντηση σου , σημερα Τρίτη 13 Νοεμβριου..τα εχασα παλι..παλι δε τα ειδα :((( να πω και την αληθεια μου διεφυγε να το εχω στο μυαλο μου για να βγω να κοιταξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή