Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Στα πρόθυρα της... υπερφόρτωσης ο ανθρώπινος εγκέφαλος


Δέχεται 34GB πληροφοριών - περίπου 100.500 λέξεις - ημερησίως

Οι διαρκώς αυξανόμενοι ρυθμοί της ζωής στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του σήμερα συμβάλλουν στο να δέχεται ο σύγχρονος ανθρώπινος εγκέφαλος έναν ανελέητο καταιγισμό από κάθε λογής σημαντικές και ασήμαντες πληροφορίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουμε άμεσα με... υπερφόρτωση!

Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των δεδομένων που λαμβάνει ο εγκέφαλος μας, που όπως έγινε γνωστό σύμφωνα με νέα έρευνα, θα προκαλούσε υπερφόρτωση ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή. Ημελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Ντιέγκο, υπό τον Ρότζερ Μπον. Όπως ανακοινώθηκε, κάθε μέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται με όγκο πληροφοριών ισοδύναμο 34 Gb (gigabytes). Η συγκεκριμένη ποσότητα κρίνεται αρκετή για να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή μέσα σε μια εβδομάδα.

Δέκτες 23 λέξεων ανά δευτερόλεπτο

Η ραγδαία ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, του διαδίκτυο, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της τηλεόρασης, του ραδιόφωνου, των εφημερίδων ακόμη και των βιβλίων, καθιστούν τους ανθρώπινους εγκεφάλους δέκτες περισσοτέρων από 100.500 λέξεων καθημερινά. Το γιγάντιο νούμερο αναλύεται σε περίπου 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο για το "ενεργό" 12ωρο που οι άνθρωποι λογίζονται ως "καταναλωτές" πληροφοριών. Ως "ενεργό" 12ωρο θεωρείται το διάστημα κατά το οποίο ένας άνθρωπος δεν κοιμάται, δεν τρέφεται και δεν ασχολείται με άλλες ανάγκες.

Στην πράξη, η πλειονότητα των ανθρώπων δεν προλαβαίνει πρακτικά να διαβάσει αυτές τις 100.500 λέξεις ημερησίως. Πρόκειται απλώς για τον αριθμό των λέξεων που φθάνει στα μάτια και τα αυτιά τους. Αρκεί, ωστόσο, να προσθέσει κανείς τις εικόνες που λαμβάνει καθημερινά ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί πως φτάνουμε στο συνολικό όγκο των 34 gigabytes.

Δοκιμάζεται η προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τη μελέτη, θεωρητικά ο εγκέφαλος μας δεν απειλείται άμεσα. Εντούτοις, δεν αποκλείεται να υπάρχει επιζήμια επίδραση υπό τη μορφή πληροφοριακής "πλημμύρας" η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική οδό εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνέβαλε στη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων, με δεδομένο ότι ο εγκέφαλός μας έχει αποδειχτεί πια ότι είναι "εύπλαστος" και μπορεί να "καλωδιωθεί" κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των ερεθισμάτων που δέχεται.

Αντιπερισπασμός λόγω πληροφοριών

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η κύρια συνέπεια της υπερφόρτωσης με πληροφορίες είναι ότι η προσοχή του ανθρώπου συνεχώς εμποδίζεται να εστιαστεί και διακόπτεται όλο και πιο συχνά. Αυτό δεν βοηθά στη διαδικασία του συλλογισμού και της βαθύτερης σκέψης. Όπως σχολίασε ο αμερικανός ψυχίατρος Έντουαρντ Χάλοουελ, "ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες όσες σήμερα. Έχουμε πια μια γενιά ανθρώπων που περνάνε τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα κινητό, οι οποίοι είναι τόσο απασχολημένοι με την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται από όλες τις κατευθύνσεις, ώστε χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πληροφορίες είναι επιφανειακές. Οι άνθρωποι θυσιάζουν το βάθος και το αίσθημα και αποκόβονται από τους άλλους ανθρώπους".

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=112224

8 σχόλια:

 1. ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα ανάρτηση και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες
  μου έλειψε το μπλογκ σου
  να σαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Δελφινάκι μου..λίγες μέρες έλειψα και τώρα είμαι εδώ,επέστρεψα δριμύτερος.

   Διαγραφή
  2. ωραία..χαίρομαι πολύ. μου άρεσε στην αρχή το όνομα suprnova που φωσφορίζει.... είναι πολυ ωραίο

   Διαγραφή
 2. Ας μην είχαμε άγχη και στεναχώριες και μια χαρά θα δούλευε το "μοτέρ"! :) :)
  Πολύ ωραίο το μπανεράκι στην αρχή του blog!
  Καλό βράδυ Suprnova!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελα ντε!Όπως και να'χει sel μου πρέπει να είμαστε δυνατοί και προετοιμασμένοι για τα πάντα!
   Ευχαριστώ για το σχόλιο.Καλό βράδυ.

   Διαγραφή

 3. Καλημέρα φίλε μου,
  ενδιαφέρουσα ανάρτηση θα πω.

  Είναι αλήθεια ότι σήμερα
  όποιες πληροφορίες βλέπουμε
  δεν μπορούμε όλες να τις επεξεργαστούμε.
  Χανόμαστε χωρίς να βλέπουμε την ουσία.
  Ο υπολογιστής άλλες φορές σωτήριος κι άλλες εμπόδιο
  μας παρασύρει. Πολύ σωστά δεν βοηθά
  στον συλλογισμό, τη βαθύτερη σκέψη..
  το κυριότερο;
  ο καθένας μόνος του προσπαθεί να γεμίσει το κενό..
  σημερινό κατάντημα κι ο νους χωρίς διέξοδο
  χωρίς ουσιαστική επαφή τρελαίνεται.
  γι' αυτό συχνά πυκνά λέω "όλα με μέτρο".


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Welcome back!
  Α για αυτό και τελευταία ξεχνάω πολλά.... Δεν είναι λόγω ηλικίας....
  πες το μου ντε! ;-)
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ @iris μου.
   όχι βέβαια δεν είναι θέμα ηλικίας,θέμα υπερφόρτωσης του μυαλού μας είναι με άχρηστες πληροφορίες.

   Διαγραφή