Ο ήλιος δεν ανατέλλει την ίδια ώρα κάθε μέρα!
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα το χειμώνα ανατέλλει αργότερα και δύει νωρίτερα άρα η μέρα είναι μικρότερη απ΄ότι το καλοκαίρι.
Tο καλοκαίρι ανατέλλει νωρίτερα και δύει αργότερα, άρα η διαθέσιμη ηλιοφάνεια για εργασία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγαλύτερη (απ΄ότι το χειμώνα).
Για να εκμεταλλευτούμε αυτή την περισσότερη ηλιοφάνεια γυρνάμε τα ρολόγια μας μπροστά κατά μία ώρα στα τέλη Μαρτίου: περνάμε στη θερινή ώρα (Daylight Saving Time) (που την αξιοποιούν τα περισσότερα κράτη του κόσμου). Έτσι τα ρολόγια μας λένε 8:00 αλλά για τον ήλιο η (πραγματική) ώρα είναι 7:00! (πράσινη γραμμή στο διάγραμμα)
Έτσι κερδίζουμε (στο γεωγραφικό μας πλάτος) 1 ώρα ηλιοφάνειας κάθε μέρα για 6 περίπου μήνες, δηλαδή 180 ώρες περίπου το χρόνο! Πιο κοντά στον ισημερινό το κέρδος είναι μικρότερο, ενώ πιο κοντά στους πόλους είναι μεγαλύτερο (αν και η ένταση του φωτός είναι δραστικά μικρότερη).
Βέβαια θα σχολιάσετε ότι οι άνθρωποι των γραφείων δε σβήνουν τα φώτα καθόλου, πρωί-βράδυ και το «κέρδος» πάει χαμένο.
Στα τέλη Οκτωβρίου γυρνάμε τα ρολόγια μας στην «κανονική» ώρα (μια ώρα πίσω) γιατί αλλιώς θα καταλήγαμε καταχείμωνο να πηγαίνουμε στη δουλειά πολύ πριν την ανατολή του ήλιου.
να που μου λυθηκε η απορια γιατι παιζουμε καθε τοσο με τους δεικτες..:)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα να περναςςςςςςς φιλιααααααααα..
Αναγκαίο κακό evi μου!
ΔιαγραφήΧάρηκα πολύ που σε ξαναείδα!
Και συ το ίδιο.
δεν θυμούμαι αν ξαναδιάβασα παλιά γι αυτό, νομίζω , ίσως, αλλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες...
ΑπάντησηΔιαγραφήδε μου αρέσει καθόλου που θα νυχτώνει γρήγορα τώρα , αλλά μου αρέσει που θα κερδίζουμε μια ώρα ύπνο το πρωί :)
Εχεις δίκιο Δελφινάκι!
ΔιαγραφήΕιναι μια παλιά ανάρτηση μου την οποία ξαναδημοσίευσα λόγω αλλαγής της ώρας.
καλά έκανες.. ευχαριστούμε
Διαγραφή