Το βράδυ του Σαββάτου κορυφώνεται μια ακόμη βροχή διαττόντων, οι Ωριωνίδες.
Όπως κάθε χρόνο στην αρχή του φθινοπώρου, θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό μια ακόμη βροχή διαττόντων αστέρων, οι Ωριωνίδες, που φέτος αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου και έως την αυγή της Κυριακής 21 Οκτωβρίου.
Οι αστρονόμοι της NASA περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα και επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, στο μέτρο βέβαια που δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.
Olivier Staiger, Crans-Montana, ελβετικές Άλπεις (21-10-2011)
Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης (που πήρε το όνομα του Βρετανού αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ) εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.
Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα, τα οποία κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.
Μια σύνθετη εικόνα από τη βροχή Ωριωνιδών κοντά στο Όρος Shasta στην Καλιφόρνια, τον Οκτώβριο του 2011 Credit: Brad Goldpaint
Πηγή: ΑΜΠΕ
Καταπληκτικό το θέαμα φαντάζομαι
ΑπάντησηΔιαγραφήαν κρίνω από τη φωτογραφία
σαν να μας κέρασε ασήμι ο ουρανός λέω εγώ
βροχή Ωριωνιδών.. το λες εσύ.
φίλε μου πόσο εύκολο κι ορατό αυτό μπορεί
να είναι στο μάτι μας; ή κάνω ανόητη ερώτηση..
Στον δικό μας ουρανό αυτό έχει συμβεί;
άλλη μια ερώτηση.. κι αν αυτό συμβεί θα ανακοινωθεί
να το δει κάποιος;
Καλό Σ/Κ
Είναι πολύ εύκολο να το δεις tuki μου αρκεί να κοιτάξεις ανατολικά και λίγο ψηλά.
ΔιαγραφήΤα πεφταστερια μπορεί να τα δει ο καθένας μας αρκεί να έχει καθαρό ουρανό και λίγη τύχη να πέσουν λίγα κομμάτια βράχων εκείνη την ώρα που θα παρατηρεί.
Ουσιαστικά δεν είναι αστέρια(ευτυχώς)αλλά μικρά κομμάτια βράχων στο μέγεθος από μιας μπάλας τέννις έως μιας μπάλας ποδοσφαίρου,τα οποία εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και διαλύονται φλεγόμενα λόγω τριβής με τον αέρα.
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου,συγγνώμη πού άργησα να σου απαντήσω.Φιλιά κυρία μου.
καλημέρα και καλή Κυριακή
ΑπάντησηΔιαγραφήδε το είδα δυστυχώς ,αν και είδα από πριν την ανάρτηση σου, δεν βγήκα έξω να το δω , ήμουν ξύπνια , αλλά δε βγήκα :(((
εσύ τις είδες τις Ωριωνίδες με το τηλεσκόπιο σου; έβγαλες φωτογραφίες;
αν έβγαλες και αν τις αναρτήσεις θα μπορούσα να το βάλω στο φτωχικό μου μπλογκ;
ευχαριστώ
Είδα Δελφινακι μου αλλά όχι και πολλά μην νομίζεις.Με τηλεσκόπιο δεν μπορείς να τις δεις και αυτό γιατί κοιτάζοντας μέσα από αυτό σημαδεύεις τροποντινα ενα πολύ μικρό σε εύρος σημείο του ουρανού.Μόνο με κυαλια15Χ70 μπορείς να δεις κάτι καλύτερο.
ΔιαγραφήΌσο για τις φωτογραφίες που ζητάς και να έβγαζα κάποιες μακράς έκθεσης το μόνο που θα φαίνονταν θα ταν ασημί γραμμές στον ουρανό.
:(( καλά να πάθω που έχασα αυτό το πράγμα..ας έβγαινα έξω να το δω.. κρίμα λυπήθηκα ... δε πειράζει , σ ευχαριστώ που μου απάντησες και μου εξήγησες
ΔιαγραφήΔεν πειράζει Δελφινακι μου,βροχές διαττόντων αστεριών έχει πολλές φορές το χρόνο και σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να δεις κάποια βραδιά.φιλουθκια.
Διαγραφήόχι πως έχω κυάλια δηλαδή ή τηλεσκόπιο, αλλά μπορώ να τα δω και με γυμνό μάτι;
Διαγραφήουφφ ησύχασα τώρα , ευτυχώς, νόμιζα μετά από πολλά χρόνια θα ξαναβλέπαμε και στενοχωρήθηκα
χάρηκα τώρα :))
θα περιμένω την ανάρτηση σου όταν θα ξαναέχει βροχή διαττόντων αστεριών