Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Φωτογραφίζοντας το ανάλεμμα στις Ελληνικές αρχαιότητες.Αν φωτογραφίζαμε κάθε μέρα, την ίδια ακριβώς ώρα τον ήλιο κατά τη διάρκεια ενός έτους, θα παίρναμε ένα σχήμα σαν το παραπάνω. Μια καμπύλη που μοιάζει με τον αριθμό 8. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάλεμμα ή ανάλημμα (Analemma).
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Πρέπει να θυμηθούμε λίγο αυτά που μαθαίναμε σχολείο για τροχιές, κλίσεις κτλ

Η γη λοιπόν όπως ξέρετε, ακολουθεί μια ελαφρώς ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο κι ο άξονας της έχει μια κλίση 23,5 μοίρες.Έτσι, ο ήλιος δεν ανατέλλει ακριβώς από την ανατολή αλλά διαφοροποιείται λίγο με την πάροδο των μηνών. Λίγο βορειοανατολικά ανατέλλει τον Ιούνιο (και δύει βορειοδυτικά) , λίγο νοτιανατολικά τον Δεκέμβριο (και δύει νοτιοδυτικά). Αυτό εξηγεί τα δυο ανισομερή τμήματα του αναλέμματος, που οφείλονται στην απόσταση του ήλιου από τον ουράνιο ισημερινό. Το πάνω σημείο είναι στις 21 Ιουνίου και το κάτω στις 21 Δεκεμβρίου (θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο).Οι διαφορετικές αποστάσεις στο σχήμα οφείλονται στο ότι η ταχύτητα που κινείται η γη αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια των μηνών.

Η πρώτη φωτογράφηση του φαινομένου , το οποίο να σημειώσουμε είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα που ελάχιστοι έχουν καταφέρει, έγινε στην Αμερική το 1978 και είναι η παρακάτω:Όμως ένας Έλληνας, ο Αντώνης Αγιομαμίτης έφτιαξε μερικές απο τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του αναλλήματος με φόντο γνωστές ελληνικές αρχαιότητες . Ας τις απολαύσουμε :Ναός του ΠοσειδώναΔελφοίΝαός ΑπόλλωναΝαός του Ηφαίστου και της Αθηνάς ΕργάνηςΝαός της ΗραςΝαός του Ολυμπίου ΔιόςΠαρθενώναςΝαός του ΠοσειδώναΝαός της ΑφαίαςΕρέχθειοΝαός του Δία

3 σχόλια:

 1. πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες και οι πληροφορίες

  ανάρτηση αφιερωμένη σε σένα και στο όμορφο μπλογκ σου http://okosmostisgnosis.blogspot.com/2012/09/blog-post_5516.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φίλε μου όσο κοιτάζω τις αναρτήσεις σου
  τόσο τις βρίσκω ενδιαφέρουσες.
  Κι είναι απίστευτο!! Διαμάντι της Ελλάδος μας
  το μπλε του ουρανού.. το φως πάνω στους ναούς
  της Αρχαιότητας και η απεικόνιση του 8 ξεχωριστή.
  Θέλω να πω Μπράβο!! στον Έλληνα Αντώνη Αγιομαμίτη
  και σε σένα που σκέφτηκες να τις παρουσιάσεις.
  Είναι ξεχωριστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή μου φίλη tuki μέρα με τη μέρα με σκλαβώνεις όλο και πιο πολύ με τα σχόλια σου και με κακομαθαίνεις ταυτόχρονα.Πρόσεξε γιατί θα πάρουν τα μυαλά μου αέρα!

   Διαγραφή