Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Επιτυχής προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη (photos)





Προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη το όχημα Curiosity ("Περιέργεια") της NASA, πρόκειται για την πρώτη απόπειρα κατευθυνόμενης προσεδάφισης σε προεπιλεγμένο σημείο του Κόκκινου Πλανήτη.

Το σκάφος προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Gale. Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση μεταδόθηκαν και οι πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες από τον Άρη.

Το Curiosity θα διερευνήσει την ύπαρξη μικροβίων στον Άρη και θα συλλέξει πληροφορίες και φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το όχημα που διένυσε 565 εκατομμύρια χιλιόμετρα, θα βρίσκεται σε κρατήρα του Άρη και θα στέλνει εικόνες υψηλής ευκρίνειας στους επιστήμονες της ΝΑΣΑ.

Ως «πολύ τολμηρή» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την αποστολή ο Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής του τμήματος διαστημικής φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, λέγοντας πως πάνω από το 50% των αποστολών στο Άρη είχαν αποτύχει έως τώρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αστροφυσικής και Δυναμικής στο ΑΠΘ Χάρης Βάρβογλης, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Άρης μοιάζει με τη γη, και η ρομποτική αποστολή στον πλανήτη είναι το αμέσως επόμενο λογικό βήμα. Χαρακτήρισε δε την αποστολή του ανθρώπου στη σελήνη το 1969 πολύ μεγάλο βήμα, αλλά με περισσότερο προπαγανδιστικό παρά επιστημονικό ρόλο με χρήματα που δεν άξιζαν τον κόπο.

Δύο από τις πρώτες φωτογραφίες που έστειλε το Curiosity, καθώς σκιάζει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη κατά την προσεδάφισή του (1) και κάνει ένα βήμα... έξι τροχών για την ανθρωπότητα (2).

    

Το προσωπικό της NASA πανηγυρίζει.
 

Πηγή:ΣΚΑΙ.gr

2 σχόλια:

  1. καλημέρα
    ακουσα αυτή την είδηση προχθές στις ειδήσεις και αμέσως σκέφτηκα να ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για το suprnova σου
    πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό αυτό η προσεδάφιση του Κιουριόσιτι, για δύο χρόνια θα συλλέγει πληροφορίες και φωτογραφίες
    και αν θυμούμαι καλά 5000 άνθρωποι εργάζονταν γι αυτό 10 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά θυμάσαι και να συμπληρώσω πως όλο το κόστος της αποστολής και της προσεδάφισης του στοίχισε 2 δις ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή