Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Μπλε πανσέληνος.

"Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι «ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ", όπως λέει στα NEA ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος.
"Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση "μπλε Σελήνη" για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται "μπλε Σελήνη" παρ' όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο" προσθέτει ο κ. Σιμώπουλος.

Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρια χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».

9 σχόλια:

 1. τι ωραίες πληροφορίες...
  μου αρέσουν πολύ να τα μαθαίνω αυτά
  πάω να το βάλω κι εγώ στο μπλογκ μου
  μαζί με τις φώτος της σελήνης που μυ στειλες στο εμαιλ μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρέχα δελφινάκι ανέβασε το μοίρασε τη γνώση!!
   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. δεν έτρεξα, κολύμπησα γρήγορα γρήγορα αμέσως από το ίδιο λεπτό που το γράψα χεχεχε :))
   εγώ ευχαριστώ

   Διαγραφή
  3. Ετσι να είσαι πάντα σε φόρμα Δελφινάκι εύγε!!

   Διαγραφή
  4. ευχαριστώ, επίσης
   καλό μήνα και καλή εβδομάδα

   Διαγραφή
 2. Κατά τ' άλλα, 500.000 κόσμος ανέβηκε χτες στην Ακρόπολη αλλά ... ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΗ!!!

  μα πόσο ηλίθιος λαός έχουμε γίνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 3. Σοβαρά μιλάς τώρα?Ανέβηκε τόσος κόσμος και δεν την είχαν ανοίξει?
  Δεν το ήξερα από σένα το μαθαίνω,δεν βλέπω και καθόλου τηλεόραση..κρίμα για τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πήγα με τέλεια διάθεση, να ανέβω επιτέλους στην Ακρόπολη μετά από την παιδική μου ηλικία, το σκηνικό ιδανικό, κόσμος πάρααααα πολύς ν' ανεβαίνει με τα πόδια...
  Για να φτάσεις μπροστά στην πύλη και να την βρεις κλειστή!!!

  Για ποιο λόγο? Οικονομικό? Μα ένα ευρώ να βάζανε την είσοδο, θα είχαν βγάλει το μηνιάτικο όλων των φυλάκων της Ακρόπολης!!!
  Δεν ξέρω ποιου ήταν απόφαση, των υπαλλήλων ή του Υπουργείου αλλά η μ@λ@κία είναι σίγουρα...ελληνική!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή