Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Πόσο κρύο είναι το διάστημα;



Το απόλυτο κενό είναι μια ιδεατή κατάσταση, που δεν ισχύει πουθενά, ούτε και στο διάστημα. Παρ’ όλο που οι αποστάσεις μεταξύ άστρων, γαλαξιών κτλ. είναι τεράστιες και ο χώρος ανάμεσά τους πολύ περισσότερο «άδειος» ακόμη και από το καλύτερο κενό που μπορούμε να φτιάξουμε στο εργαστήριο, εμπεριέχει εντούτοις ορισμένα σωματίδια.

Εκτός αυτού, ο χώρος στο διάστημα διαπερνάται και από διάφορες μορφές ακτινοβολίας. Εάν τοποθετήσουμε κάποιο φυσικό αντικείμενο στο σχεδόν κενό διάστημα, θα αποκτήσει σταδιακά μια θερμοκρασία, η οποία θα εξαρτάται από το πόση ακτινοβολία εκπέμπει ή/και απορροφά, καθώς και από το πόσο κοντά σε άλλες πηγές θερμότητας βρίσκεται. Αν υποθέσουμε ότι το αντικείμενο έχει τοποθετηθεί πολύ μακριά από τέτοιες πηγές ακτινοβολίας και θερμότητας, η θερμοκρασία του θα πέσει σταδιακά στους 3 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273 βαθμοί Κελσίου ή 0 βαθμοί Κέλβιν). Αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία στο απώτερο διάστημα είναι περίπου 3 βαθμοί Κέλβιν.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτή η θερμοκρασία είναι η θερμοκρασία που αντιστοιχεί στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, που εκπέμφθηκε στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του σύμπαντος και αποτελεί το θερμικό υπόλειμμα του υπέρθερμου παρελθόντος του.
ΠΗΓΗ: science illustrated.gr-sourta-ferta

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μου καλώς ήρθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα .. τι κάμνεις; Γίναμε δύο τα δελφινάκια στους αναγνώστες σου :)
    πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες
    χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον και το ανάρτησες
    να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γώ σ'ευχαριστώ για τη βοήθεια Δελφινάκι γιατί τις τελευταίες μέρες είμαι δουλειά και μετά χαλκιδική γυρίζω αργά άρα ΄δεν μου μένει και πολύς χρόνος για ψάξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ. Χαρά μου. Αλλωστε και γω τα βρίσκω στα μπλογκ που είμαι αναγνώστρια. Και αφού το ξέρεις ότι αγαπώ το μπλογκ σου και τον κόσμο των πλανητών από μικρή..Χαρά μου να σου στέλλω θεματάκια

      Διαγραφή