Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ανάδρομος πλανήτης.Γιατί τον αποκαλούμε έτσι?Ακολουθεί σχετικό βίντεο απo το planetario di Milano.


Ανάδρομος λέγεται ο πλανήτης όταν αυτός φαινομενικά σε σχέση με την γή παρουσιάζει κίνηση ανάποδη, προς τα πίσω.

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η Γή πού περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.Επίσης φαίνεται ένας άλλος πλανήτης πού περιφέρεται και αυτός γύρω από τον Ήλιο.



¨Όταν ο πλανήτης βρίσκεται στην θέση Α τότε η προβολή του σε σχέση με την προβολή της Γης, βρίσκεται στην θέση 1 ¨Όσο συνεχίζει την κίνησή του ο συγκεκριμένος πλανήτης, κινούμενος προς την θέση Β, τότε η προβολή του σε σχέση με την προβολή της γης απομακρύνεται.

¨Όταν ο συγκεκριμένος πλανήτης φτάσει στην θέση Γ τότε η προβολή του αντί να απομακρύνεται από την προβολή της γης, αντίθετα την πλησιάζει (θέση 3). Δηλαδή φαινομενικά η κίνησή του είναι αντίθετη, δηλαδή ανάδρομη. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι α πλανήτης αυτός έχει ανάδρομη κίνηση ή ότι είναι “ανάδρομος” και σημειώνεται με το σύμβολο Rx.Στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω νομίζω γίνεται πιο κατανοητή η ανάδρομη κίνηση ενός πλανήτη.Να σημειωθεί βέβαια πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάδρομη κίνηση του  Ήλιου αλλά και της σελήνης

2 σχόλια:

  1. Μόνο με αυτά τα Multimedia καταλαβαίνει κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και παίρνει μια ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίταξε σίγουρα είναι κάτι που με σχήματα δεν θα το καταλάβει κάποιος τόσο εύκολα κυρίως γιατί δεν ασχολείται όχι επειδή εμείς είμαστε πιο έξυπνοι αλίμονο.Απλά ήμουν σίγουρος ότι αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει την ανάδρομη κίνηση των πλανητών και αυτό γνωρίζεις καλά πως είναι όρος της αστρολογίας όχι της αστρονομίας η οποία είναι δύσκολη επιστήμη ενώ η πρώτη είναι για τα πρωινάδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή