Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Νέο ρεκόρ ταχύτητας από πάλσαρ




Ένα πάλσαρ κινείται με ταχύτητα 9.650.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας για αυτά τα περίεργα κοσμικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν με 3 διαφορετικά τηλεσκόπια – το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra της NASA, το XMM-Newton της ESA, και το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία – το αντικείμενο IGR J11014-6103 που εκπέμπει ακτινοβολία Χ φαίνεται να απομακρύνεται ταχύτατα από τα υπολείμματα ενός σουπερνόβα στον αστερισμό Carina, 30.000 έτη φωτός από τη Γη.

Το περίεργο αυτό αστροφυσικό αντικείμενο που έχει σχήμα παρόμοιο με κομήτη (εξαιτίας της ιλιγγιώδους ταχύτητάς του μέσα στο χώρο) κατατάσεται στα πάλσαρ, τα ταχέως περιστρεφόμενα και πυκνότατα υπολλείματα των εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα). Πάντως θα χρειαστούν περαιτέρω παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουν ότι το αντικείμενο IGR J11014 είναι πράγματι ένα πάλσαρ, δεδομένου ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι παλμοί που χαρακτηρίζουν τα πάλσαρ.

Αν όντως πρόκειται για πάλσαρ, και κινείται με την ταχύτητα ρεκόρ που προκύπτει από τις παρατηρήσεις, σχεδόν 10 εκατομύρια χιλιόμετρα ανά ώρα – 12 φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του Ήλιου γύρω από το κέντρο του γαλαξία – τότε θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τις εκρήξεις σουπερνόβα.
www.universetoday.com-physicsgg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου