Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου




Παρακολουθήστε την σελήνη να γίνεται όλο και πιο παχιά από νύχτα σε νύχτα καθώς περνάει κάτω από τον Άρη, τον Κρόνο και τον Στάχυ.

Τρίτη, 24 Ιουλίου

Μια περιοχή του καλοκαιρινού ουρανού που η ιδιαιτερότητά της εκτιμάται καλύτερα αν αφήσουμε το τηλεσκόπιο κατά μέρος και κοιτάξουμε με γυμνό οφθαλμό είναι ο αστερισμός τηςΑσπίδας. Το κυρίαρχο σημείο του είναι το Αστρικό νέφος της Ασπίδας, ένας πυκνός, φωτεινός όμιλος από αστέρια του γαλαξία μας που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του αστερισμού αυτού. Σε έναν σκοτεινό και διαυγή ουρανό, αυτό το φαινόμενο φαίνεται σαν ένα πραγματικό ατμοσφαιρικό σύννεφο. Με πιο προσεχτική παρατήρηση όμως, η πραγματική φύση του αποκαλύπτεται στον παρατηρητή. Άξια προσοχής και παρατήρησης (με τηλεσκόπιο) είναι το ανοιχτό σμήνος Μ26 και το πολύ όμορφο σφαιρωτό σμήνος Μ11.

Τετάρτη, 25 Ιουλίου


Η σελήνη, λίγες ώρες πριν το πρώτο τέταρτο βρίσκεται κάτω από τον Κρόνο και στα αριστερά του Στάχυ.
Αν και ο Κρόνος παραμένει στον βραδινό ουρανό μέχρι το φθινόπωρο, αυτό το καλοκαίρι προσφέρει καλύτερη θέα του πλανήτη, με τηλεσκόπιο. Ο αέριος γίγαντας είναι μεγαλύτερος και βρίσκεται ψηλότερα στον ουρανό τώρα από ότι θα είναι αργότερα φέτος, δύο παράγοντες που βελτιώνουν την εμφάνισή του τηλεσκοπικά. Αυτή την εβδομάδα, ο Κρόνος παρουσιάζει ένα δίσκο που μετρά 17" κατά μήκος του ισημερινού και ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 38" και έχει κλίση 13° ως προς εμάς.

Πέμπτη, 26 Ιουλίου

Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 11:57 π.μ.
Μετά τις 11 το βράδυ, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου βρίσκεται ανατολικά και ισορροπεί στην μια του γωνία, σημάδι για τον αναπόφευκτο ερχομό του φθινοπώρου.


Παρασκευή, 27 Ιουλίου


Περίπου μία ώρα μετά την ανατολή του Δία και σχεδόν τρεις ώρες πριν την ανατολή του ήλιου, η Αφροδίτη βγαίνει πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Ο λαμπρός πλανήτης φέγγει με μέγεθος -4,6 και στέκεται πάνω από 20° ψηλά στα ανατολικά. Η Αφροδίτη είναι επίσης ένας καλός στόχος με τηλεσκόπιο. Δείχνει τώρα 30 " διάμετρο δίσκου που είναι λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο φωτισμένος.




Σάββατο, 28 Ιουλίου


Ο λαμπρός Αντάρης φέγγει κάτω και στα δεξιά της σελήνης.
Ο Ερμής είναι σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη στις 11 μ.μ. Ο πλανήτης θα εμφανιστεί ξανά στα μέσα Αυγούστου πριν τα χαράματα.
Κυριακή, 29 Ιουλίου


Η ετήσια βροχή διαττόντων δέλτα Υδροχοΐδες φθάνει στο αποκορύφωμά της απόψε. Η σελήνη δύει περίπου στις 3 π.μ. και βοηθά στην καλύτερη θέαση της βροχής, στην αρχή και μέχρι το τέλος του λυκαυγούς Για να διαπιστώσετε ότι κάποιο μετέωρο είναι όντως μετέωρο των Υδροχοΐδων από τα τόσα μόρια σκόνης που καίγονται πάνω στη γήινη ατμόσφαιρα, ακολουθήστε το ίχνος της πορείας του φωτός προς τα πίσω. Ένα τέτοιο μετέωρο φαίνεται ότι προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου.
.Η σελήνη είναι σε περίγειο, στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 11:27 π.μ. Τότε θα βρίσκεται σε απόσταση 367.315 χιλιόμετρα.





Το Νεφέλωμα Dumbbell, Μεσιέ 27 (M27, NGC 6853) είναι ίσως το πιο όμορφο πλανητικό νεφέλωμα στον ουρανό και ήταν το πρώτο πλανητικό νεφέλωμα που ανακαλύφθηκε ποτέ. Στις 12 Ιουλίου 1764, ο Charles Messier ανακάλυψε αυτή τη νέα συναρπαστική κατηγορία αντικειμένων. Το περιγράφει ως ένα οβάλ νεφέλωμα χωρίς αστέρια. Το όνομα "Dumbbell" ανάγεται στην περιγραφή από τον John Herschel, ο οποίος συνέκρινε επίσης σε "δικέφαλο αλτήρα." Η φωτογραφία αυτή του Μ27, τουΘεόδωρου Θεοδωρίδη, είναι τραβηγμένη με τηλεσκόπιο Takahashi Mewlon-180, με φωτογραφική μηχανή 400D (11 φωτογραφίες των 600 δευτερολέπτων, ISO 1600).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου