Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Το Stardust αποκαλύπτει εκπληκτικές λεπτομέρειες από τον πλούσιο σε κρατήρες κομήτη Tempel 1




Το σκάφος της NASA που είχε στείλει στη Γη τα πρώτα δείγματα από την ουρά ενός κομήτη πέρασε ξυστά τη Δευτέρα από ακόμα μία διαστημική χιονόμπαλα, τον κομήτη Tempel 1.


Οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας είναι εκπληκτικά μεγάλες και σαφώς δείχνουν ένα κομήτη ‘βλογιοκομμένο’ από κρατήρες στην παγωμένη επιφάνεια


Αργά τη νύχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) το Stardust πλησίασε τον κομήτη σε απόσταση μόλις 180 χιλιομέτρων, περίπου 20 χλμ πιο κοντά από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Καθώς περνούσε δίπλα του, συνέλεξε μερικές δεκάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Η επίσκεψη του Stardust στον Tempel 1 αναμένεται να αποκαλύψει πόσο και πώς έχει αλλάξει ο κομήτης μετά το τελευταίο πέρασμά του από τον Ήλιο.

Ο Tempel 1 είχε μελετηθεί το 2005 από την αποστολή Deep Impact της NASA, η οποία εκτόξευσε ένα μεταλλικό βλήμα εναντίον του για να σηκώσει σκόνη και να δει από τι αποτελείται. O «βομβαρδισμός» του Tempel 1 είχε δημιουργήσει τότε ένα σύννεφο από σωματίδια σαν πούδρα, διαψεύδοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι ο κομήτης αποτελείται κυρίως από πάγο.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, πριν από 4,6 δισ. χρόνια, τα νέα δεδομένα ίσως προσφέρουν στοιχεία για το πώς γεννήθηκε η Γη.
Πηγή:physics4you

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου