Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Οι Τρωικοί αστεροειδείς γύρω από τον Ποσειδώνα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κομήτες που ίσως κτυπούσαν τη Γη .



Υλικό από τους Τρωικούς αστεροειδείς που βρίσκονται γύρω από την τροχιά του Ποσειδώνα θα μπορούσε να μετατραπεί σε κομήτες, οι οποίοι εν συνεχεία θα μπορούσαν να κτυπήσουν τον πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.




Χιλιάδες Τρωικοί αστεροειδείς κινούνται γύρω από τον Δία ενώ λίγοι από αυτούς ανακαλύφθηκαν κοντά και στον Ποσειδώνα


Η προέλευση τους, που είναι γνωστοί ως «κομήτες βραχείας περιόδου», είναι άγνωστη, αλλά η άμεση πηγή τους πιστεύεται ότι είναι οι Κένταυροι, μια συλλογή από ένα περίπου εκατομμύρια παγωμένα αντικείμενα με μήκη πάνω από 1 χιλιόμετρο, με ελλειπτικές τροχιές και που έρχονται πιο κοντά στον ήλιο ανάμεσα στις τροχιές του Δία και του Ποσειδώνα.

Από αυτούς τους Κενταύρους έχουμε δει με τα τηλεσκόπια περίπου 250 μόνο. Όλα αυτά τα αντικείμενα είναι σε σχετικά ασταθείς τροχιές, και έχουν μια μεγάλη πιθανότητα να δεχθούν μια βαρυτική ώθηση, όταν η τροχιά τους τα φέρει κοντά στον Δία ή σε έναν από τους άλλους γιγάντιους πλανήτες. Μια τέτοια διαταραχή μπορεί να τα ανακατευθύνει στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα – και, ενδεχομένως, προς τη Γη. Και καθώς ένας τέτοιος ακυβέρνητος Κένταυρος προσεγγίζει τον ήλιο, η θερμότητα του αρχίζει να εξατμίζει το παγωμένο υλικό του με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια ουρά σαν τους κομήτες.

Προηγούμενες προσομοιώσεις των Κενταύρων προτείνουν ότι κάτι πρέπει να τους τροφοδοτεί με πρόσθετο υλικό – γιατί κάθε τέτοιο αντικείμενο θα κινείται στην τροχιά του για περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια προτού να χτυπήσει έναν πλανήτη, ή να πέσει πάνω στον ήλιο, ή να βγει από το ηλιακό σύστημα, ή απλά να διασπαστεί.

"Ο πληθυσμός αυτός διασπάται και φαίνεται ότι αναπληρώνονται από κάπου," αναφέρει ο Jonathan Horner στο Πανεπιστήμιο του Durham.

Σε μία μελέτη ο Horner μαζί με τον Patryk Sofia Lykawka του πανεπιστημίου Kinki στην Οσάκα, δείχνει ότι η πηγή αυτής της ανασύστασης είναι οι Τρωικοί αστεροειδείς κοντά στον Ποσειδώνα – οι αστεροειδείς αυτοί κινούνται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο περίπου όπως και ο Ποσειδώνας.

Υπολογίζουν μάλιστα ότι ένας από τους έξι γνωστούς Τρωικούς έχει 50% πιθανότητα να μεταναστεύσει και να γίνει Κένταυρος, για τα επόμενα 600 εκατομμύρια χρόνια.

Καθώς υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν ως και 10 εκατομμύρια άγνωστοι Τρωικοί κοντά στον Ποσειδώνα με πλάτος από 1 χιλιόμετρο και πέρα, το ζευγάρι των αστρονόμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι Τρωικοί θα μπορούσαν να συμπληρώνουν τους Κενταύρους που χάνονται

Ο Hal Levison στο Boulder του Κολοράντο, υποστηρίζει ότι για την διατήρηση του αποθέματος των γνωστών κομητών με βραχεία περίοδο, ο αριθμός των Τρωικών θα έπρεπε να φθάνει το ένα δισεκατομμύριο.

Κατά τη γνώμη του, αυτό είναι απίθανο γιατί πολλά αντικείμενα τέτοιου μεγέθους θα συγκρούονται και θα κατακερματίζονταν σε μικρότερες διαστάσεις.

«Έχω τις αμφιβολίες μου αν οι Κένταυροι αναπληρώνονται από τους Τρωικούς», λέει.

Ο Hal Levison υπολογίζει ότι η κύρια πηγή των Κενταύρων είναι ο «διάσπαρτος δίσκος", μέρος της ζώνης Kuiper από συντρίμμια πέρα από τον Ποσειδώνα.

Πηγή: ANI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου