Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Δέκα από τις πιο δημοφιλείς ειδήσεις στον χώρο του διαστήματος του 2012, όπως τις παραθέτει το περιοδικό New Scientist.



10: Κάθε μαύρη τρύπα μπορεί να περιέχει ένα κρυφό σύμπαν
blackholeΤο σύμπαν μας θα μπορούσε να είναι μέσα σε μια μαύρη τρύπα – αν μια ανάλυση που βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν αποδειχτεί σωστή.
9: Πιλότοι των διαστημοπλοίων για ταξίδια σε άλλα άστρα προσοχή: η μεγάλη ταχύτητα σκοτώνει
starshiosΟι φανς του Star Trek fans, προετοιμαστείτε να απογοητευτείτε. Το ταξίδι κοντά στην ταχύτητα του φωτός είναι τόσο θανατηφόρο, όπως και να στέκεστε μπροστά από μία δέσμη πρωτονίων μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων σε πλήρη ισχύ.
8: Νέος προσομοιωτής μιας μαύρης τρύπας χρησιμοποιεί πραγματικά αστρικά δεδομένα
Ένα νέο διαδραστικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί δεδομένα πάνω από 100.000 αστέρια αποκαλύπτει το εντυπωσιακό φως που θα βλέπατε αν περιπλανηθείτε κοντά σε μια μαύρη τρύπα.
7: Ο Ποσειδώνας μπορεί να έχει καταβροχθίσει ένα πλανήτη και να έχει κλέψει το φεγγάρι του
neptuneΗ βίαιη αυτή πράξη θα μπορούσε να εξηγήσει την μυστηριώδη θερμότητα που ακτινοβολείται από τον παγωμένη πλανήτη καθώς και την παράξενη κλίση που παρουσιάζει, προς το φεγγάρι του, τον Τρίτωνα.
6: «Ο δύτης από το διάστημα» προσπάθησε να κάνει την πρώτη υπερηχητική ελεύθερη πτώση
Ένας παλαβός που πέφτει με αλεξίπτωτο από ουρανοξύστες ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα προσπαθήσει να συνθλίψει το σχεδόν 50-χρονο ρεκόρ για το υψηλότερο άλμα όλων των εποχών, με το οποίο θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα κινούνταν με υπερηχητική ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση. Όμως τον Οκτώβριο, η εταιρία χορηγός του,, η Red Bull, σταμάτησε τις προετοιμασίες, γιατί ένας άλλος επιχειρηματίας διεκδίκησε την πατρότητα της ιδέας αυτής απαιτώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Το ρεκόρ για το υψηλότερο άλμα το έχει ο Joe Kittinger από το 1960, όταν έπεσε από ένα μπαλόνι γεμάτο ήλιο από υψόμετρο 31 χιλιομέτρων.
5: Ο Δίας χάνει μία λωρίδα
jupiterΜια σκοτεινή ζώνη στο νότιο ημισφαίριο του γιγαντιαίου αέριου πλανήτη εξαφανίστηκε τον Μάιο. Αλλά μέχρι το Νοέμβριο, είχε πάλι επισστρέψει
Ο λόγος που ο Δίας φάνηκε να χάνει αυτή την ζώνη – κρύβεται από τις περιβάλλουσες άσπρες ζώνες – είναι οι συνήθεις άνεμοι που είναι ξηροί και διατηρούν την περιοχή καθαρή από τα λευκά νέφη κάτω.
4: Επανεξετάζοντας την θεωρία του Αϊνστάιν: Το τέλος του χωροχρόνου;
rethinking_einsteinΟι φυσικοί που προσπαθούν να συμβιβάσουν τη βαρύτητα με την κβαντομηχανική έχουν χαιρετήσει μια θεωρία του Τσέχου φυσικού Petr Horava, που θα μπορούσε να κάνει την ενοποίηση πολύ απλή
3: Υπόνοιες για ζωή βρέθηκαν στον Τιτάνα, το φεγγάρι του Κρόνου
TitanΤο 2005, ερευνητές πρόβλεψαν δύο δυνητικές υπογραφές της ζωής στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα – αλλά τώρα και οι δύο αυτές υπογραφές τις έχουν δει. Βεβαίως υπάρχουν και μη βιολογικές εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις αυτές, ενώ απαιτούνται πολλές αποστολές στην επιφάνεια του Τιτάνα για να βρουν σαφείς αποδείξεις για την παρουσία ζωής εκεί πάνω.
2: Τι συμβαίνει με τον ήλιο;
sunΑυτή τη στιγμή το κοντινότερο αστέρι σε μας θα έπρεπε να ήταν έξαρση, όπως ποτέ άλλοτε δεν ήταν. Αλλά αντί να είναι δραστήριο είναι παράξενα ήρεμο – και πρέπει να βρούμε το γιατί.
1: Μυστηριώδη ραδιοκύματα που εκπέμπονται από κοντινό γαλαξία
galaxy_m82Υπάρχει κάτι περίεργο στην κοσμική γειτονιά μας. Ένα άγνωστο αντικείμενο στον κοντινό γαλαξία M82 έχει ξεκινήσει να μας στέλνει ραδιοκύματα, και η εκπομπή δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο που έχουμε δει πριν στο σύμπαν.
Πηγή: New Scientist

2 σχόλια:

  1. Αφού βρήκαμε πως θα καταστρέψουμε τον δικό μας πλανήτη καιρός να βρούμε και τον αδύναμο κρίκο του Σύμπαντος! Και αφού έχουμε λύσει και όλα μας τα προβλήματα ας λύσουμε γιατί κάποιος πρέπει να έχει την πατρότητα της ιδέας για το μεγαλύτερο άλμα στο κενό???
    Το τελευταίο άρθρο πραγματικά ενδιαφέρον, πάντα είχα απορία πως γίνεται να υπάρχει ζωή μόνο εδώ κι αυτή βέβαια να την έχουμε κάνει μπάχαλο ... άλλος πλανήτης σαν την γη δεν υπάρχει? Γίνεται αυτό? Έστω και σε πιο πρωτογενή μορφή?

    Είναι πρωί ακόμα και με έπιασε το υπαρξιακό μου.. εκεί προς το μεσημέρι συνέρχομαι!!!
    Καλημέρα SUPRNOVA , να έχεις μια όμορφη μέρα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα ανήσυχο πνεύμα!!Αν υπολογίσουμε τα άστρα και τους πλανήτες σε τροχιά γύρω τους,τότε βασει του νόμου των πιθανοτήτων,αν ενθυμήστε απο τα μαθηματικά ωραία μου κυρία, άρα πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλοί κατοικήσιμοι πλανήτες εκεί έξω.Μόνοι μας σε τέτοια απεραντοσύνη?Θέλω να πιστεύω πως θα είναι λίγο πιο λογικά όντα απο μας και όχι κοκορόμυαλοι.
    Μου έδωσες ιδέα για το επόμενο θέμα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή