Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δευτέρα, 28 Μαΐου
  • Πρώτο τέταρτο στις 11:15 μ.μ. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, ανάμεσα στα αμυδρά αστέρια του Εξάντα, κάτω από τον Άρη και τον οικείο αστερισμό του Λέοντα.
Τρίτη, 29 Μαΐου
  • Ο φωτεινός Στάχυς της Παρθένου (μέγεθος 1) θα περάσει από τον νότο 11 ½ ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Συχνά, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σχετίζουν το αστέρι αυτό με τον αστερισμό του Κόρακα ο οποίος είναι το τραπέζιο που σχηματίζεται από 4 αστέρια 3ου μεγέθους και βρίσκεται 15º κάτω από τον Στάχυ και στα δεξιά του. Ποια είναι λοιπόν η σχέση του αστερισμού του Κόρακα με τον Στάχυ; Τα δύο πάνω αστέρια του τραπεζίου στοχεύουν κατευθείαν στον Στάχυ.

Τετάρτη, 30 Μαΐου

  • Στον αστερισμό της Παρθένου, με τους λαμπρούς Στάχυ και Κρόνο, βρίσκεται ο 11ου μεγέθους αστεροειδής Αστραία  (5ος κατά σειρά αστεροειδής ή μικρός πλανήτης). Βρείτε πρώτα το 5ου μεγέθους αστέρι ω της Παρθένου στο βορειοδυτικό άκρο του αστερισμού. Μετά, με προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης αρχίστε να ψάχνετε. Η Αστραία είναι 0,.5° βορειοδυτικά του ω απόψε και αύριο το βράδυ. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο σημείο φωτός είναι η Αστραία, σκιτσάρετε το πεδίο και επιστρέψτε σ’ αυτό δυο ή τρία βράδια αργότερα. Το αντικείμενο που έχει μετακινηθεί είναι ο αστεροειδής.

Πέμπτη, 31 Μαΐου

  • Η σελήνη (σε αύξουσα φάση, gibbous) σχηματίζει ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο με τον Στάχυ, πάνω και στα αριστερά της και τον Κρόνο. 
Παρασκευή, 1 Ιουνίου
  • Αν  πάντοτε θέλατε να αναζητήσετε τον Πλούτωνα, απόψε είναι η νύχτα!  Αυτός ο απόμακρος κόσμος περνά μόλις 3"νότια το 7ου μεγέθους αστέρα SAO 161665 αυτό το πρωί, που κάνει την προσπάθεια εντοπισμού αυτού του νάνου πλανήτη πολύ ευκολότερη από ότι συνήθως. Αυτό το αστέρι βρίσκεται στο βόρειο Τοξότη, λίγο περισσότερο από 1° ανατολικά του φωτεινού ανοιχτού σμήνους Μ25. Ο Πλούτωνας έχει μέγεθος 14, για αυτό θα χρειαστείτε ένα 10-ίντσο ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο για να τον δείτε οπτικά.

Σάββατο, 2 Ιουνίου

  • Η σελήνη λάμπει στα νότια-νοτιοανατολικά όταν πέφτει το πρώτο σκοτάδι. Κοιτάξτε καλά, χαμηλότερα και στα αριστερά του για τον πορτοκαλί Αντάρη. Σχεδόν στα μισά της απόστασης μεταξύ της σελήνης και του Αντάρη είναι η σειρά τριών αστεριών που σχηματίζουν την κεφαλή του Σκορπιού.

Κυριακή, 3 Ιουνίου

  • Το φεγγάρι φθάνει στο περίγειο, το πιο κοντινό σημείο στην τροχιά του γύρω από τη γη, στις 4:15 μ.μ. Βρίσκεται τότε 358.484 χιλιόμετρα μακριά από μας. Επειδή το περίγειο φθάνει λιγότερο από 24 ώρες πριν από την πανσέληνο, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών πρέπει να αναμένουν ψηλότερες από τις κανονικές παλίρροιες για μερικές ημέρες.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής  είναι μέσα στο φως του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2 που διαρκώς μειώνεται) χαμηλώνει όλο και περισσότερο στα δυτικά βορειοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Πάνω και 20° στα δεξιά της είναι η Αίγα. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λεπτός μηνίσκος που φθάνει στα 55” σε διάμετρο αλλά χάνει τη φωτεινότητά της από 10% στο 3% στις 30 Μαΐου. Μπορείτε να την παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο και την ημέρα, με ιδανική ώρα αργά το απόγευμα. Θα έχουμε διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο νωρίς το πρωί ( περίπου για 1 ½ ώρα μετά την ανατολή του ηλίου) την 6η Ιουνίου. Αυτή είναι η τελευταία διάβαση μέχρι το 2117.
  • Ο Άρης (με μέγεθος + 0,3, στη κοιλιά του Λέοντα) είναι ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα δυτικά αργότερα το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 8,5 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 13° στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα (Algieba) είναι 8° πάνω από τον Βασιλίσκο. Ο πλανήτης μαζί με τα δύο αστέρια σχηματίζει ένα τρίγωνο του οποίου οι πλευρές συνεχώς μεγαλώνουν. Ο δίσκος του πλανήτη είναι τώρα 8 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Δίας είναι μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου.   
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο) λάμπει ψηλά στο νότο όταν βραδιάζει. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° χαμηλότερά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στα σύνορα του Κήτους με τους Ιχθείς) είναι πολύ χαμηλά στην ανατολή του ήλιου.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.
Πηγή:Πλανητάριο θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου