Περίεργες τροχιές απομακρυσμένων αντικειμένων υπαινίσσονται έναν αόρατο κόσμο, δείχνουν νέοι υπολογισμοί. Έτσι, ένας ακόμη πλανήτης θα μπορούσε να περιστρέφεται γύρω από τις σκοτεινές παρυφές του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και είναι πολύ μακριά για να εντοπιστεί εύκολα από τα τηλεσκόπια μας, ο αόρατος πλανήτης φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του διαταράσσοντας τις τροχιές των λεγόμενων αντικειμένων της ζώνης Kuiper, δήλωσε ο Rodney Gomes, αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Τα αντικείμενα της ζώνης Kuiper είναι μικρά παγωμένα σώματα – συμπεριλαμβανομένων κι ορισμένων νάνων πλανητών, που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Ο ένατος πλανήτης που είχαμε κάποτε στο σύστημά μας, ο νάνος πλανήτης Πλούτων, για παράδειγμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα της ζώνης Kuiper, με διάμετρο περίπου 2.300 χιλιόμετρα. Δεκάδες από άλλα αντικείμενα που έχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα πλάτος βρίσκονται στο στάδιο ανακάλυψης κάθε χρόνο.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είπε ο Rodney Gomes, είναι ότι, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς του, περίπου μισή ντουζίνα αντικείμενα στη ζώνη Kuiper, συμπεριλαμβανομένου και του απόμακρου σώματος γνωστό ως Σέντνα – βρίσκονται σε περίεργες τροχιές σε σύγκριση με το πού θα πρέπει να είναι, με βάση τα υφιστάμενα μοντέλα του ηλιακού συστήματος.
Οι απροσδόκητες τροχιές των αντικειμένων έχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις, λέει ο Gomes, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα του σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Όρεγκον.
«Αλλά νομίζω ότι το πιο εύκολο είναι να υπάρχει ένα αντικείμενο πέρα από τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα, σε απόσταση 225 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο με μέγεθος τετραπλάσιο από αυτό της Γης.
Μπορεί δε ο πλανήτης αυτός να περιφέρεται πολύ μακριά από τον ήλιο, αλλά έχει τέτοια μάζα ώστε να μπορεί να έχει βαρυτικές επιπτώσεις στα αντικείμενα της ζώνης Kuiper.
Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, ο Gomes ανέλυσε τις τροχιές από 92 αντικείμενα της ζώνης Kuiper, και στη συνέχεια, έκανε σύγκριση με τα αποτελέσματά του σε υπολογιστικά μοντέλα για το πώς τα αντικείμενα αυτά θα πρέπει να κατανέμονται, με και χωρίς επιπλέον πλανήτη.
Εάν δεν υπάρχει κανένας μακρινός κόσμος, καταλήγει στο συμπέρασμα ο Gomes, τα μοντέλα δεν παράγουν τις εξαιρετικά επιμήκεις τροχιές που βλέπουμε για έξι από τα αντικείμενα.
Πόσο μεγάλο είναι αυτό το μεγάλο πλανητικό σώμα μπορεί να μην είναι σαφές, αλλά υπάρχουν πολλές δυνατότητες, πρόσθεσε ο Gomes.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το άγνωστο σώμα θα μπορούσε να είναι σαν τον Ποσειδώνα, ή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Γη, και σε απόσταση από τον ήλιο περίπου 1.500 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη.
Ο Gomes εικάζει ότι το μυστήριο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένας μοναχικός πλανήτης που πετάχτηκε έξω από το δικό του αστρικό σύστημα και αργότερα συνελήφθη από την βαρύτητα του ήλιου.
Ή ο υποθετικός πλανήτης θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί πιο κοντά στον ήλιο μας, μόνο που πετάχτηκε έξω λόγω της βαρυτικής επίδρασης άλλων πλανητών.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα η εξεύρεση ενός τέτοιου κόσμου θα ήταν μια πρόκληση για τους αστρονόμους.
Πρώτον γιατί ο πλανήτης αυτός θα ήταν πολύ αμυδρός και δύσκολο να τον δούμε. Επίσης, οι προσομοιώσεις του Gomes δεν δίνουν στους αστρονόμους οποιαδήποτε ένδειξη ως προς το σημείο όπου τα τηλεσκόπια τους μπορεί να στοχεύσουν, μπορεί να είναι οπουδήποτε.
Άλλοι αστρονόμοι ενδιαφέρθηκαν, αλλά λένε ότι θέλουν πολύ περισσότερες αποδείξεις προτού να συμφωνήσουν ότι το ηλιακό μας σύστημα και πάλι έχει εννέα πλανήτες.
"Προφανώς, η ανακάλυψη άλλου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα είναι μια μεγάλη υπόθεση”, δήλωσε οRory Barnes, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Αλλά, πρόσθεσε, “δεν νομίζω ότι έχει πραγματικά κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι είναι εκεί έξω ο πλανήτης."
Αντίθετα, πρόσθεσε, ο Gomes "έχει ανακαλύψει έναν τρόπο για να καθορίσει πώς ένας τέτοιος πλανήτης θα μπορούσε να ‘σμιλεύει’ τμήματα του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι, ενώ, ναι, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία, σκέφτηκα ότι το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι μας έδειξε ότι υπάρχουν τρόποι να βρούμε αποδεικτικά στοιχεία. "
Ο Hal Levison, ένας αστρονόμος στο Μπούλντερ του Κολοράντο, λέει ότι δεν είναι σίγουρος με τι έχει να κάνει το πόρισμα του Gomes.
"Φαίνεται εκπληκτικό για μένα ότι ένας ηλιακός σύντροφος τόσο μικρός όσο ο Ποσειδώνας θα μπορούσε να έχει την επίδραση που παρατήρησε," δήλωσε ο Levison.
Πηγή: National Geographic News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου