Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΟΤΑΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ…



Ολόκληρη η σχολή του Σικάγου, όλες οι διάσημες σχολές οικονομίας του κόσμου, θα μπορούσαν να καταργηθούν αυτόματα από ένα τους και μόνο λάθος. Λένε, λένε, λένε, αλλά ξεχνούν το...
βασικό: «Καμία οικονομική απειλή δεν είναι αποτελεσματική στον απεγνωσμένο».


Μας τρομοκρατούν οι Βρυξέλλες, μας τρομοκρατεί το ΔΝΤ, μας τρομοκρατεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το τσιράκι τους η ΔΗΜΑΡ. Ποιους; Την Ελλάδα! Και τι είναι η Ελλάδα; Κάμποι και βουνά; Όχι. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στην πλειοψηφία της έχει απεγνωσμένους κατοίκους.


Οικονομικά εξαθλιωμένους, άνεργους, απολυμένους, μικροεπιχειρηματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δε δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας, εργαζόμενοι δίχως ασφάλιση, εργαζόμενοι δίχως αύριο.


Αυτή είναι η Ελλάδα. Πώς μπορείς να την τρομοκρατήσεις μέτριε Γερμανέ και τιποτένιε Έλληνα πολιτικέ; Λένε ότι θα μας βγάλουν από την ευρωζώνη. Και το θεωρούν απειλή. Γιατί άραγε; Μα επειδή έχουν λαθεμένη αντίληψη της πραγματικότητας.


Αντιλαμβάνονται τον «παράδεισο» της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα ευδαιμονίας που διαμορφώθηκαν ρουφώντας το χρήμα και το μέλλον των Ελλήνων, των Ισπανών και των Πορτογάλων.


Ναι, μας δάνειζαν. Γιατί όμως; Για να αγοράζουμε τα δικά τους αυτοκίνητα, τα δικά τους όπλα, τα δικά τους τοκογλυφικά επιτόκια. Και ξαφνικά μας τα ζήτησαν όλα πίσω. Ε και; Πάρτε τα!


Εμείς ήμασταν πελάτες, όχι πολίτες. Εμείς στηρίζαμε τη γερμανική οικονομία. Εμείς αγοράζαμε. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε δίχως την πραμάτεια τους. Η Γερμανία, πόσο θα μπορέσει να ζήσει δίχως πελάτες;


Η Γερμανία έχει ισχυρή οικονομία. Ναι, έχει. Η οποία βασίζεται στις εξαγωγές της και στα παιχνίδια που κάνει με το ευρώ. Εξάγει στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία. Αν η Ελλάδα φύγει πρώτη από την ευρωζώνη, θα επιβιώσει. Με φτώχεια και δυσκολίες. Δηλαδή ακριβώς όπως και τώρα εντός ευρωζώνης. Αλλά θα επιβιώσει, επειδή οι χώρες δεν πεθαίνουν! Τόσο απλά.


Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα μας ακολουθήσουν οι Ισπανοί. Και τότε, ούτε κέρδη από τα παιχνίδια με το ευρώ θα υπάρχουν για τη Γερμανία, ούτε εξαγωγές από τη Siemens. Κι επειδή δε θα υπάρχουν εξαγωγές, για ποιο λόγο θα υπάρχει η παραγωγή; Κι αν σταματήσει η παραγωγή, για ποιο λόγο να υπάρχουν εργαζόμενοι;


Τα ξέρουν όλα αυτά. Ούτε καινούρια είναι, ούτε η ανακάλυψη της πυρίτιδας. Δυστυχώς, ξέχασαν να βάλουν μέτρο στις ορέξεις τους. Θέλησαν να καταπιούν την Ελλάδα. Αγνόησαν το «μέτρον άριστον». Τώρα μας εκβιάζουν κι εμείς τους κοιτάζουμε αδιάφοροι. Στην ακόμη καλύτερη περίπτωση, τους κοιτάζουμε ειρωνικά.


Δεν υπάρχει τρόπος εκβιασμού. Δεν υπάρχει αντικείμενο. Δεν υπάρχει ανάπτυξη εντός ευρωζώνης. Αν αναπτυχθεί η οικονομία μας, θα αναπτυχθεί η παραγωγικότητά μας, θα έχουμε μικρότερη ανάγκη εισαγωγών, μικρότερο δανεισμό, λιγότερα κέρδη για τους Γερμανούς.


Δε χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ για να αντιληφθείς ότι η ευρωζώνη – δηλαδή η Γερμανία για να λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα – δε θέλει την ανάπτυξη της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Δε θέλησε ποτέ πολίτες, ήθελε πάντα πελάτες. Κι έτσι, τα δύο κόμματα εξουσίας πληρώνουν τώρα αυτό που έφτιαξαν. Δεν υπήρξαν ιδεολόγοι νεοδημοκράτες, και πολύ περισσότερο ΠΑΣΟΚοι.


Συναλλαγές είχαν. Δεν ήταν ψηφοφόροι, αλλά πελατολόγιο. Αγόραζαν μία δουλειά, μια θέση στο Δημόσιο, ένα ρουσφέτι, μια διαπλοκή και πλήρωναν με την ψήφο τους. Τώρα όμως δεν υπάρχει προϊόν. Η αγορά στέγνωσε. Το Δημόσιο δεν κάνει προσλήψεις. Οι πελάτες έχασαν το ενδιαφέρον τους. Δεν έγιναν βέβαια ξαφνικά συνειδητοποιημένοι πολίτες, αλλά τουλάχιστον αδιαφορούν για τον πρώην ντίλερ τους.


Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν έχουν πλέον εμπόρευμα και οι πελάτες τους δεν έχουν χρήματα. Για να φτάσουμε στον πάτο, έχουμε ακόμη λίγο δρόμο. Επίπονο, αλλά αναγκαστικό. Εκεί θα λύσουμε τους λογαριασμούς μας. Κι όποιος νικήσει, θα φτιάξει την Ελλάδα που ονειρεύεται. Των πελατών ή των πολιτών. Η μάχη, έστω και σιωπηλά, συνεχίζεται…
πηγη
ramnousia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου