Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Γαλαξιακός κανιβαλισμός της Ανδρομέδας πριν 2 έως 3 δισεκατομμύρια χρόνια.


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έχει φέρει στο φως αποδείξεις για μια γειτονική κοσμική σύγκρουση. Η μελέτη τους δείχνει ότι η Ανδρομέδα ‘ρούφηξε’ κυριολεκτικά εκατομμύρια άστρα του γαλαξία του Τριγώνου (Triangulum) όταν βρέθηκε στο δρόμο της, περίπου, δύο με τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν, με αποτέλεσμα ο τεράστιος γαλαξίας της Ανδρομέδας να αυξήσει το συνολικό του όγκο.

Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται γαλαξιακός κανιβαλισμός οφείλεται στο ότι το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της Ανδρομέδας καταπίνει το μικρότερο γαλαξία του Τριγώνου, ενώ και οι δύο είναι γαλαξίες ενός μικρού σμήνους γαλαξιών γνωστού ως τοπική ομάδα. Ο γαλαξίας Τρίγωνον, το τρίτο πολυπληθέστερο μέλος της τοπικής ομάδας, είναι περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους της Ανδρομέδας.
Ο Nickolay Gnedin, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Chicago, ο οποίος δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, περιέγραψε αυτήν τη διαδικασία «γαλακτική αρχαιολογία στην πράξη».
Οι αστρονόμοι συγκεκριμένα εντόπισαν μέσω επίγειων τηλεσκοπίων υπολείμματα άλλων γαλαξιών, ότι απέμεινε του κανιβαλισμού της Ανδρομέδας, και η οποία θα έχει πιθανότατα ως επόμενο στόχο τον δικό μας Γαλαξία. Ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται σε δισεκατομμύρια χρόνια και το μόνο ορατό αποτέλεσμα θα είναι η αλλαγή της θέσης των αστεριών στον ουρανό.
Το φαινόμενο της συγχώνευσης των γαλαξιών είναι γνωστό στους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, ωστόσο οι εικόνες που κατεγράφησαν μέσω ενός τηλεσκοπίου στη Χαβάη έχουν εντυπωσιάσει τους αστρονόμους λόγω της κλίμακας του κανιβαλισμού.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στα «προάστια» του γαλαξία-κανιβάλου αστέρια, η τροχιά των οποίων αποκαλύπτει ότι είναι αδύνατον αυτά να έχουν δημιουργηθεί μέσα στην Ανδρομέδα.
Οι εικόνες της Ανδρομέδας, που απέχει 2,3 εκατομμύρια έτη φωτός από τον δικό μας Γαλαξία και μάλιστα τα άστρα του φαίνονται με γυμνό μάτι, δείχνουν για πρώτη φορά το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της Ανδρομέδας να «καταπίνει» τον μικρότερο γαλαξία του Τριγώνου.
Οι γαλαξίες είναι μεγάλες συλλογές άστρων που συχνά κατανέμονται σε κεντρικό δίσκο από τον οποίο ξεκινούν βραχίονες. Σχεδόν πριν 40 χρόνια οι αστρονόμοι έμαθαν ότι οι γαλαξίες είναι ενσωματωμένοι σε μια εκτεταμένη άλω από σκοτεινή ύλη.
Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι αστέρια κατοικούν και στην εξωτερική άλω, και όπως λένε οι ερευνητές αυτά τα αστέρια είναι μάλλον λείψανα των μικρών γαλαξιών που καταστράφηκαν από το ισχυρό παλιρροιακό πεδίο ενός μεγαλύτερου γαλαξία.
Μέσα σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ο γαλαξίας Τρίγωνον θα καταστραφεί εντελώς από την Ανδρομέδα και τα αστέρια του θα διασκορπιστούν σε όλη την άλω (φωτοστέφανο) της Ανδρομέδας. Και σε λίγα δισεκατομμύρια χρόνια μετά από αυτό, η Ανδρομέδα και ο Γαλαξίας μας αφού συγκρουστούν θα συγχωνευτούν με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία.
Πηγή: ScienceDaily

6 σχόλια:

  1. Kοίτα τώρα ... μια και η σχέση μου με τα ουράνια σώματα παραμένει ΄΄ μακριά και αγαπημένοι΄΄ δηλ. η επαφή μας να είναι μόνο μέσω ονειρικής κατάστασης, σε στίχους, σε τραγούδια ή μαγικές καλοκαιρινές βραδιές στον κήπο χαζεύοντας τ΄ άστρα.... όλα τα υπόλοιπα μου μοιάζουν Γαλλικά που και τα Γαλλικά μου μοιάζουν Κινέζικα γιατί δεν συμπαθούσα την Γαλλικού όταν πήγαινα σχολείο τον περασμένο αιώνα και έτσι έμεινα χωρίς Γαλλικά και πιάνο και αστρονομικές γνώσεις!
    ( τι γράφω πρωινιάτικα και δεν με σταματάς? )
    Πάντως δεν κινδυνεύουμε στο άμμεσο μέλλον να μας φάει κανένας γαλαξίας να υποθέσω??? χαχαχα

    Καλημέρα
    καλή εβδομάδα και μη δίνεις σημασία
    παραλλήρημα είναι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α πα πα!Όταν παίρνω φόρα,φόρα κατηφόρα,είσαι βρε σύ!Κάτ'αρχήν:
    Αστρονομία θα πεί πάρα πολύ διάβασμα,πολλά βιβλία,αστροχάρτες,γιατί μπορεί ενα απο τα τηλεσκόπια μου να είναι ρομποτικό και να πηγαίνει όπου και σε ότι θέλω να διαλέξω ανάμεσα σε 45.000 αντικείμενα του ουρανού,δε λέει όμως τίποτε αυτό αν δεν έχεις μάθει τον ουρανό από εξω και ανακατωτά με τα ματάκια και τα κιάλια σου πρώτα.
    Τεχνικές γνώσεις του εξόπλίσμου(πιο φίλτρο γία νεφελώματα ,πιο προσοφθάλμιο και για τι μεγέθυνση),κάμερεςDSLR,webcams,και όλα πανάκριβα πανάθεματα!
    Ασε το κρύο που τρώς.Για να δώ τον Κρόνο ένα βράδυ περίμενα εως τις 3,30 και με -4 βαθμούς κελσίου παρακαλώ!Οχι δεν είμαι μαζόχας σε προλαβαίνω!Το καραγουστάρω.Δε θα ξεχάσω όταν πρωτοείδα τον Κρόνο με τα χρυσά του δαχτυλίδια ή τον γαλαξία της Ανδρομέδας πως πηδούσα από τη χαρά μου σα πιτσιρίκι.
    Για μένα levinaki μου ο ουρανός είναι μαγεία,το σύμπαν είναι εμείς γιατί είμαστε ενα απειρό ελάχιστο του και ισχύουν και εδώ και παντού οι ίδιοι νόμοι της φυσικής,δεν αποτελούμε καμία μα καμία εξαίρεση.
    Η ανδρομέδα όντως πλησιάζει απειλητικά τον γαλαξία μας και κάποια στιγμή μοιραία θα μας καταπιεί.
    Προσωπικά δεν φοβάμαι την Ανδρομέδα,τον ήλιο μας φοβάμαι και τις καταιγίδες του.Αυτές είναι πολύ πιο επικίνδυνες. Αν τον δείς με τηλεσκόπιο (με ειδικό φίλτρο πάντα),θα σου θυμίσει το μάτι του Σόρον όταν έλεγε you can not hide στο hobbit.Eίναι ενα τέρας που μας απειλεί:Εσάς μια μέρα ή θα σας κάψω ή θα σας καταπιώ.
    Είναι δύσκολο χόμπυ το άτιμο,αλλά ότι κατακτάς,το κατακτάς γιατί το αξίζεις και έχεις δουλέψει πάνω σ'αυτό.Στη τύχη τίποτα,αυτά είναι για κανένα γκόλφ ή κανένα playstation.
    Αχ πλάκα,πλάκα απο το πρωί τώρα έκατσα,άρα οποιοδήποτε λάθος συγχωρείται.
    Αυτά τα ολίγα.
    Σειρά μου να σε ζαλίσω,καλά να πάθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα , δεν ζαλίστηκα, σημασία έχει να κάνει κάποιος αυτό που του αρέσει στον ελεύθερο χρόνο του... αν το κάνει και επάγγελμα ακόμα καλύτερα !
    Κυάλια διαθέτω αλλά τις ελάχιστες φορές που προσπάθησα να τα χρησιμοποιήσω ένοιωθα το λιγότερο... πως είχα τρία μάτια!!!!
    Πραγματικά περίεργο χόμπυ!

    ευχαριστώ για τις πληροφορίες :))
    το πιο σίγουρο είναι πως μέχρι να εγκαταλείψω εγώ τον μάταιο ετούτο κόσμο δεν θα με κάνει σκόνη και θρύψαλλα κανένα αστέρι !!!
    φιλιά
    να έχεις μια όμρφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κάτι χάπια για το πάρκινσον αλλά δεν θυμάμαι πως τα λένε!
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κοιτάξεις με τα κιάλια χωρίς να τρέμουν τα χέρια.
    α)Ξαπλωμένη έχοντας το κεφάλι σε μαξιλάρι με τα κιάλια ανά χείρας,(το πιο πιθανό ειναι να σε πάρει ο ύπνος ή να ξαναθυμηθείς το ενα παιδί μετράει τα άστρα του λουντέμη).
    β)τα χέρια κολλημένα στα πλευρά και οι αγκώνες σε σταθερό σημείο.Και τρίτο και καλύτερο,αλλά λίγο περίπλοκο:Κρατάμε με το δεξί χέρι τα κιάλια και περνάμε το αριστερό από πάνω πιάνοντας και τα κιάλια αλλα και το χεράκι για να ελαχιστοποιήσουμε το κούνημα των χεριών έχοντας γίνει κιάλια μαλλιά κουβάρια.
    Βασικός παράγοντας βέβαια είναι και η περιοχή,δεν ξέρω σε πιο μέρος εισαι και πόση φωτορύπανση εχει ο ουρανός σου.βρυκολάκιασα και σήμερα καλημέρα levinaki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή τα κολλάς με ταινία διπλής όψης μόνιμα στα μάτια σου !!!
      ααααααχαχαχαχα
      Δεν έχω τόση φωτορύπανση εδώ που μένω, είμαι σε εξοχή, οπότε ακόμα μπορώ να μετράω τ΄ αστρα :))

      καλό βράδυ
      αστροφύλακα !

      Διαγραφή
  5. Και εγώ εξοχή είμαι σχετικά,στα ανατολικά προάστια της Σαλονίκης ψηλά πολύ ωραία θεά το θερμαικό μπροστά και πίσω το βουνό αλλά εχω και το αεροδρόμιο και τους αεροδιαδρόμους να χαζεύω πιό αεροπλάνο φεύγει και πιο έρχεται.Αρα διπλό το κακό και φωτορύπανση και ζήλια γι'αυτούς που πετάνε.Ζωή είναι αυτή:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή