Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά!Ημέρα αγώνων και μνήμης - Σικάγο 1886,Καισαριανή 1944,Αλέκος Παναγούλης 1976


Η Πρωτομαγιά δεν είναι πια αργία,είναι... ΑΝΕΡΓΙΑ!

Η Πρωτομαγιά πάνω από όλα είναι γιορτή της Εργατικής τάξης.Είναι ημέρα μνήμης για τους χιλιάδες νεκρούς των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων του οκταώρου και καλύτερων συνθηκών εργασίας παγκοσμίως.Πόσο ειρωνικό αλήθεια ακούγεται υπό τις σημερινές συνθήκες στη χώρα μας!

Για μας τους Ελληνες είναι επί πλέον και ημέρα μνήμης των 200 εκτελεσθέντων στη διάρκεια της κατοχής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής,καθώς επίσης και για τον ήρωα της αντίστασης ενάντια στη χούντα ΑΛΕΚΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ,που δολοφονήθηκε την Πρωτομαγιά του 1976.
Στη συνέχεια βέβαια είναι και γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών,κανείς δεν το αρνείται.

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο η παγκόσμια ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς καθιερώθηκε σε ανάμνηση της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο της Αμερικής την 1η Μάη του 1886.
Καλό Μήνα!
Στράτος-suprnova
Αναρτήθηκε από zeidoron dtsoukas 

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι περίεργο Δάφνη μου γιατί ξεχνάμε.Εκείνη τη μέρα στο Σικάγο χύθηκε αίμα όταν χιλιάδες εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν την καθιέρωση του οκταώρου έναντι της ενδεκάωρης εργασίας.Είναι για τον Παναγούλη που αγωνίστηκε κατά της χούντας των συνταγματαρχών και των διακοσίων εκτελεσθέντων της καισαριανής.Ειναι άδικο λοιπόν να περιμένουμε τη μέρα αυτή μόνο για να φύγουμε ένα ωραιότατο τετραήμερο στη χαλκιδική.
      Οι ημερομηνίες φαντάζουν τόσο αντιφατικές γιατί το βλέπεις και συ πως με αργά και σταθερά βήματα τα κεκτημένα των εργαζομένων να χάνονται ,και σκέφτομαι πως από τη 1η Μάη είναι τόσο κοντά η 6η Μάη.Μέρα μνήμης και διεκδίκησης απ'τη μία και μέρα καταδίκης απ'την άλλη.
      Νιώθω προβληματισμένος όπως και οι περισσότεροι αλλά δεν είμαι και υπέρ της αποχής γιατί πιστεύω στη δημοκρατία στο ότι είμαστε ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας,ότι έχουμε άποψη και κρίση για να ψηφίσουμε σωστά αυτή τη φορά και όχι χειραγωγημένα.Γι'αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε η αναφορά της πηγής δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Δημήτρη καλησπέρα,και καλό σου μήνα.
      Πάντα αναφέρω τη πηγή όταν αντιγράφω απο κάποιον και το κάνω για δυο λόγους:Πρώτον γιατί το θεωρώ αλητεία να κλέβω το κόπο και τη σκέψη κάποιου που σπατάλησε ή έκλεψε αν θέλεις απ΄τον πολύτιμο χρόνο του(και το γνωρίζω καλά),και δεύτερον όταν αποφασίσω να αντιγράψω από έναν bloger σημαίνει ότι εκτιμώ και αναγνωρίζω τη προσπάθεια του,τη λογική του,τις απόψεις του και σαφέστατα θα τον αναφέρω.Πιστέυω πως επειδή αντέγραψα τρείς παραγράφους και όχι όλο το άρθρο έγινε και το λάθος και ζητώ συγγνώμη.

      Διαγραφή