Πέμπτη 19 Απριλίου 2012


Επαναστατικό δορυφορικό ηλιακό συλλέκτη θέλει να κατασκευάσει η NASA

Οι ενεργειακές ανάγκες της Γης όλο και αυξάνονται και είναι σαφές ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν θα μπορούν για πολύ να τις καλύπτουν. Καταρχάς υπάρχει το πρόβλημα της ρύπανσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται η χρήση τους. Επιπλέον όμως τίθεται και το ζήτημα του κόστους εξόρυξης τους το οποίο όλο και μεγαλώνει.space_solar_panel
Ο διαστημικός συλλέκτης θα παράγει ηλιακή ενέργεια και θα την στέλνει στη Γη με δέσμες μικροκυμάτων
Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν προταθεί λοιπόν είναι η χρήση δορυφόρων ως σταθμών παραγωγής ενέργειας από το διάστημα. Κάτι σαν ηλιακοί συλλέκτες δηλαδή αλλά με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.
Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτών των σχεδίων, υπάρχουν αρκετά εμπόδια με σημαντικότερο το μέγεθος της αρχικής επένδυσης. Ευτυχώς όμως το Artemis Innovation Management Solutions με έδρα την Καλιφόρνια προτείνει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα η οποία φιλοδοξεί να λύσει τα προβλήματα αυτά.
Πρόκειται για το SPS-ALPHA (Solar Power Satellite via Arbitrarily Large PHased Array) που έχει μάλιστα λάβει και σχετικό βραβείο ως μια πρακτική αντιμετώπιση των εμποδίων που υπάρχουν σε μια τέτοια προσπάθεια.
Έτσι, η NASA χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή για την ανάπτυξη ενός γιγάντιου ηλιακού συλλέκτη που θα βρίσκεται στο Διάστημα, θα «μαζεύει» από εκεί την ηλιακή ακτινοβολία, θα τη μετατρέπει σε ενέργεια και θα τη στέλνει στη Γη. Τα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δείχνουν μια κατασκευή που θα μοιάζει με ποτήρι κοκτέιλ όπως αυτά που σερβίρεται η μαργαρίτα.
Το «ποτήρι» συλλέκτης
Prototype-solar-energy-satelite-tower
Η κεντρική ιδέα είναι η κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη ο οποίος δεν θα αποτελείται από μια ενιαία συστοιχία ηλιακών κυψελών αλλά από χιλιάδες κυρτούς καθρέπτες που θα κινούνται συνέχεια ώστε να διασφαλίζεται ότι μαζεύουν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα ακτινοβολίας. Ο διαστημικός συλλέκτης θα κινείται με τρόπο παρόμοιο με τους διαστημικούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Θα συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία, θα τη μετατρέπει σε ενέργεια και θα τη στέλνει με τη μορφή μικροκυμάτων (σε δέσμες) σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη Γη τα οποία στη συνέχεια θα τη διανείμουν στους καταναλωτές.
Ενεργειακός δορυφόρος
Ο ηλιακός δορυφόρος έχει λάβει την κωδική ονομασία SPS-ALPHA και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του είναι υλοποιήσιμη.
«Είναι μια επαναστατική, βιομιμητική προσέγγιση ((αντιγραφή δηλαδή μεθόδων που συναντάμε στη φύση)) στον τομέα της διαστημικής ηλιακής ενέργειας. Αν τελικά επιτευχθεί η δημιουργία του θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία γιγάντιων κατασκευών που θα αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες μέρη τα οποία θα μπορούν να παράγουν και να μεταδίδουν ασύρματα δεκάδες ή και χιλιάδες megawatts ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη Γη όσο και σε διαστημικές αποστολές» αναφέρει ο John Markins, επικεφαλής της εταιρίας Artemis Innovation Managment Solutions στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου