Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα έφερε το τέλος της εποχής των πάγων.

Πριν από 19.000 με 20.000 χρόνια, διοξείδιο του άνθρακα όπως αυτό που σήμερα εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από τη βιομηχανία, την αποψίλωση των δασών, τις μεταφορές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, φαίνεται πως επιτάχυνε την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδήγησε στο τέλος της εποχής των πάγων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Χάρβαρντ, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Nature.
iceage Οι επιστήμονες εξέτασαν πυρήνες ιζημάτων, τους οποίους συνέλεξαν από ωκεανούς και λίμνες, τα κελύφη αρχαίων θαλάσσιων ζώων, ακόμη και μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα παγιδευμένου μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας μεταξύ άλλων. Τα συμπεράσματά τους καταδεικνύουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στο νότιο πόλο προηγήθηκε της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όχι το αντίστροφο, όπως πίστευαν έως σήμερα, βασιζόμενοι στην ανάλυση δειγμάτων προερχόμενων μόνο από την Ανταρκτική.

«Στα τέλη της τελευταίας εποχής των πάγων, το διοξείδιο του άνθρακα ανέβηκε από τα περίπου 180 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα, σε περίπου 260 – και σήμερα βρισκόμαστε στα 392» ppm, εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Jeremy Shakun από το Harvard. «Συνεπώς, τα τελευταία 100 χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως των 100 ppm – αντίστοιχη με αυτήν που σημειώθηκε στα τέλη της τελευταίας εποχής των πάγων, κάτι που νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, γιατί δεν μιλάμε για μια μικρή ποσότητα. Η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 είχε τότε τεράστιες επιπτώσεις για το παγκόσμιο κλίμα».
Ο Shakun λέει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί μια πραγματικότητα. Όπως λέει, ενώ η σημερινή αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα επιτελέστηκε μέσα σε μόλις ένα με δύο αιώνες, ενώ η αύξηση που έφερε το τέλος της εποχής των πάγων κατεγράφη σε μια περίοδο 7.000 ετών. Προειδοποιεί ότι οι συγκεντρώσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες, όμως υποστηρίζει ότι οι συνέπειες για τον πλανήτη θα αργήσουν να γίνουν αισθητές. «Οι ωκεανοί αργούν να θερμανθούν, ενώ ένα στρώμα πάγου δεν μπορεί να λιώσει μέσα σε 100 χρόνια», λέει ο Shakun.
ice-graph Οι ερευνητές τονίζουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα ναι μεν έφερε ταχύτερα το τέλος της εποχής των πάγων, όμως βασική αιτία υπήρξαν οι περιοδικές αλλαγές στον άξονα της Γης.
 Πηγή-physics4you

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου