Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Το πείραμα στο CERN και το τέλος του κόσμου.

Το CERN, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αυτή τη στιγμή ίσως το πιο σύγχρονο πειραματικό κέντρο ερευνών πάνω στα στοιχειώδη σωμάτια και βρίσκεται στα έγκατα της Ελβετίας.
Eχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως
πείραμα των πειραμάτων, και θα αποκαλύψει το μυστήριο γύρω από το Big Bang. Σε απλούστευση αυτό που θα γίνει είναι μια μερική αναπαραγωγή του φαινομένου. Αυτό θα επιτευχθεί με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, ο οποίος βρίσκεται σε ένα υπόγειο κυκλικό τούνελ βάθους 50 - 175 μ., μήκους 27 χλμ. και διαμέτρου 3,8 μ. κάτω από τα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα. Μεταξύ των 6.000 επιστημόνων από 20 διαφορετικές χώρες, υπάρχουν και Ελληνες ερευνητές.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του πειράματος, ας πούμε απλά ότι η πρώτη ακτίνα που θα μπει στον επιταχυντή θα έχει ενέργεια της τάξης των 450 GeV ή 0,45 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), ενώ στην συνέχεια σταδιακά θα αυξάνεται και προβλέται να φτάσει ως τα 5 TeV. Στο εσωτερικό του, η θερμοκρασία βρίσκεται ήδη στους -271 βαθμούς κελσίου, δηλαδή χαμηλότερα και από την θερμοκρασία του εξώτερου διαστήματος.

Αν όλα πάνε καλά και την επόμενη στιγμή δεν αποτελέσουμε κομμάτια αστρικής σκόνης, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα στην σωματιδιακή φυσική εδώ και 25 χρόνια, καθώς μετά την ανακάλυψη των μποζονίων W και Z, πίσω στο 1983, τώρα θα ανακαλυφθεί το μποζόνιο του Higgs. Το εξής μποζόνιο προσδίδει μάζα στα άλλα σωμάτια από τα οποία αποτελείται η ύλη. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουμε την λεγόμενη σκοτεινή ύλη (Dark Matter) και ίσως σιγά σιγά μάθουμε τι βρίσκεται εκεί έξω. Βέβαια, υπάρχει και μια πιθανότητα ο Επιταχυντής να δημιουργήσει και κάποιες μικρές μαύρες τρύπες, οι οποίες όμως, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να καταπιούν την Γη.

Ολα αυτά, υπό την σκιά πολλών αντιδράσεων, περί αλαζονίας των επιστημόνων και την ερχόμενη καταστροφή του κόσμου. Οι επιστήμονες βέβαια είναι καθησυχαστικοί, καθώς η προετοιμασία κράτησε για 10 χρόνια και έχουν μελετηθεί ενδελεχώς όλες οι παράμετροι του πειράματος.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τι περίπου γίνεται σε έναν αντιδραστήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου