Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Οι ηλιακές εκλάμψεις της προηγούμενης εβδομάδας,μας χάρισαν ενα πανέμορφο θέαμα.


Ηλεκτρισμένα σωματίδια από τις ηλιακές εκλάμψεις,φτάνοντας στην ιονόσφαιρα έλκονται από το μαγνητικό πεδίο της γής,και κυρίως απ΄τους μαγνητικούς πόλους με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το υπέροχο θέαμα.Το παραπάνω βίντεο ειναι τραβηγμένο από τον αστροναύτη don pettit του ISS.

Στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας παρατηρούνται ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται από τον ήλιο (πρωτόνια), αλλά λόγω της ύπαρξης του μαγνητικού πεδίου της Γης αποκλίνουν προς τους πόλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κοντά στους πόλους, να εμφανίζονται στον νυχτερινό ουρανό πλατιά χρωματιστά τόξα ή φωτεινοί χείμαρροι, το σέλας.
Σέλας ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζονται στον ουρανό κινούμενες πολύχρωμες ταινίες κεντραρισμένες πάνω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης. Η ταινία αυτή περιβάλλεται από μια ζώνη απαλής αίγλης, που ονομάζεται διάχυτο σέλας. Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται στις δυο πολικές περιοχές (Aurora Borealis, Aurora Australis) δημιουργείται όταν σωματίδια μεγάλης ταχύτητας συγκρουστούν με άτομα οξυγόνου και αζώτου της γήινης ατμόσφαιρας. Τότε προκαλούνται φαινόμενα φθoρισμού με αποτέλεσμα να εκπέμπεται ακτινοβολία στα οπτικά, ραδιοφωνικά, υπέρυθρα και υπεριώδη μήκη κύματος, καθώς και στην περιοχή των ακτίνων Χ.
Το ομιχλώδες παραπέτασμα (κουρτίνα) του σέλαος που εμφανίζεται σε ύψος 110 km πάνω σ’ ένα κόκκινο μπλε φόντο που δημιουργείται, όταν ηλεκτρόνια ενέργειας μεγαλύτερης των 110 keV συγκρουσθούν με άτομα αζώτου. Το συνολικό ύψος των παραπετασμάτων είναι συνήθως 100 – 400 km ενώ πολλές φορές φθάνουν και τα 1000 km. To μήκος τους από ανατολικά προς δυτικά φθάνει αρκετά εκατοντάδες χιλιόμετρα, ενώ το πάχος τους προσεγγίζει το ένα χιλιόμετρο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου