Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Πλούτωνας:248 χρόνια για να κάνει μία περιφορά γύρω από τον ήλιο.'Οταν βρίσκεται στο αφήλιο του,ο ήλιος φαίνεται σαν μια φωτείνη τελεία.

 

Πόσο μεγάλος φαίνεται ο Ήλιος από τον Πλούτωνα;
 

by physicsgg
 

Ο Πούτωνας είναι ένας πλανήτης-νάνος του ηλιακού μας συστήματος που διαθέτει τρείς δορυφόρους.
Πριν υποβιβαστεί από την κατηγορία των πλανητών λέγαμε ότι πρόκειται για τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.                                                                                                      
Η μέση απόσταση του Πλούτωνα από τον Ήλιο είναι περίπου 40 αστρονομικές μονάδες ή 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και η περιφορά του γύρω απ’ αυτόν ολοκληρώνεται σε 248 γήινα χρόνια (και κάτι μήνες).
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την υποκειμενική αντίληψη του καλλιτέχνη (λανθασμένη) όσον αφορά το μέγεθος του Ήλιου από τον Πλούτωνα.
 
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Πλούτωνα και του δορυφόρου του Χάροντα. Στο βάθος φαίνεται ο Ήλιος - πάρα πολύ μεγαλύτερος απ' ότι την πραγματικότητα.
Η τροχιά του Πλούτωνα είναι μια έλλειψη και το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο απέχει απόσταση 4,4 δισεκατομμύρια, ενώ το πιο απομακρυσμένο σημείο περίπου 7,3 δισεκατομμύρια.
Έτσι, όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται στο πλέον απομακρυσμένο από τον ήλιο (που ονομάζεται αφήλιο), η διάμετρος του ήλιου φαίνεται πολύ μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο της μοίρας, και φαίνεται σαν μια τελεία.
Όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση (περιήλιο) η διάμετρός του φαίνεται να είναι περίπου ένα δευτερόλεπτο της μοίρας. Και στην περίπτωση αυτή κάποιος με πολύ οξυμένη όραση ίσως μπορεί να τον αντιληφθεί ως κάτι παραπάνω από ένα φωτεινό σημείο...
Ο MacKenzie Burton
 
έκανε ένα απλό διάγραμμα που δείχνει πόσο μεγάλος φαίνεται ο ήλιος από όλους τους πλανήτες:
 

Στο σχήμα δεν περιέχεται ο Πλούτωνας ... γιατί από τον Πλούτωνα ο Ήλιος θα φαίνεται ακόμη πιο μικρότερος απ’ ότι φαίνεται από τον Ποσειδώνα!
Μερικές φορές ξεχνάμε το πόσο μεγάλο είναι το ηλιακό μας σύστημα.
Το διαστημικό σκάφος New Horizons
 
που εκτοξεύθηκε στις αρχές του 2006, με στόχο την εξερεύνηση του Πλούτωνα, παρότι κινείται με μεγάλη ταχύτητα (ταχύτητα 15 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο - με αυτή την ταχύτητα διασχίζει κανείς τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου σε 5 λεπτά!), βρίσκεται στο μέσον της απόστασης και θα φτάσει στον Πλούτωνα το 2015.
 
Iδού που βρίσκεται σήμερα - 17 Μαρτίου 2012 - το διαστημικό σκάφος New Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου